BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyedén kijátsszák a nyugati szankciókat az oroszok, de sokba kerül

A Moszkvát sújtó szankciós politika árnyékában él és virul a szürkekereskedelem a nyugati termékekkel. Oroszországban gyakorlatilag mindent be lehet szerezni, a Nike cipőtől az Armaniig, a kérdés csak az, hogy milyen áron.

A Nike példás gyorsasággal, két héttel azután, hogy Putyin seregei elindították ukrajnai inváziójukat, leállította termékeinek oroszországi forgalmazását, ennek ellenére ma is bőséges árukészlettel állnak a helyi vásárlók rendelkezésére – bár online formában, és közvetítők beiktatásával. 

Nike 
Poland Economy Ahead Of Christmas
A Nike termékeit hivatalosan nem lehet megvenni Oroszországban / Fotó: NurPhoto via AFP

Ide sorolva a FootballStore.ru címen leledző internetes sportkiskereskedést, amely az orosz Zenit futballklub tulajdonában van, s ahonnan a Reutersnek minden gond nélkül sikerült beszereznie az amerikai sportszergyártó egy pár Phantom GT2 Elite futballcipőjét. Nem volt olcsó, 29,9 ezer rubelt, azaz 126,5 ezer forintot kellett leszurkolni érte. 

A Nike csukájával csak a futballpályán lehet lőni

De kapható, és ez a lényeg. Putyin a szankciókra válaszul engedélyezte az importőröknek, hogy a védjegygazda hozzájárulása nélkül is elláthassák a megszokott nyugati termékekkel az orosz vásárlókat, hogy ezt miként teszik, azt rájuk bízta. A lényeg, hogy a bojkottra válaszul biztosította az orosz középosztály szemében kultikus és megszokott termékek hozzáférhetőségét. Az üzlet nem is pörög rosszul, 

a szürkeimport értéke a moszkvai hivatalos becslések szerint is elérte a hetvenmilliárd dollárt 

az utóbbi két évet tekintve. Azaz a korlátozások révén sem tudtak hiánygazdaságot előidézni Oroszországban, bár az onnan jövő hírek megbízhatósága felettébb kérdéses.

A nyugati szankciók azokat a termékeket sújtották, amelyek a fegyvergyártáshoz és a hadászati és stratégiai fontosságú tevékenységhez szervesen hozzátartoznak, a Nike focicsukája pedig nem esik ebbe a kategóriába. 

Majd a holland megszervezi

A gyártók az oroszországi üzlet leállítását önszántukból, vagy a beszerzési forrás eldugulása, vagy a társadalmi nyomás miatt rendelték el, de arra már minimális hatásuk és lehetőségük volt és van, hogy a termékeik oroszországi szürke exportját megakadályozzák. A Reuters a Magyarországon 39–49 ezer forintos árkategóriában megvásárolható Nike cipő példáján mutatta be a szürkeimport működési sémáját. 

Nike 
Bangkok,/,Thailand,-,July,2019,:,Nike,Launch,"phantom
A neve ugyan Phantom, mégsem tűnt el az orosz Nike-kínálatból  / Fotó: Nattawit Khomsanit

Az „importőr” Wijnand Herinckx, egy 40 éves holland állampolgár, aki Moszkvában él, oda házasodott és ott neveli a gyerekeit orosz feleségével. A háború kirobbanása olyan üzleti lehetőségét kínált a számára, amit szerinte vétek lett volna elszalasztani. 

A nyugati cikkek imádata ugyanis erősen él az orosz néplélekben, s az emberek hajlandók is megfizetni a kacifántosabb beszerzési forrással járó többletköltségeket. A Reuters a Moszkva melletti irodájában érte utol Herinckxet, aki készségesen válaszolt a hírügynökség kérdéseire – de nem mindre.

A Nike nem akarja ugyan, hogy a termékeit Oroszországba szállítsák, de azt már nem mondja, hogy mi ne tegyük

– mutatott rá az üzlet mozgatórúgójára Herinckx, aki közvetítőket alkalmaz közbenső vevőként, olyanokat, akiknek nincs nyilvánvaló kapcsolatuk Oroszországgal, majd tőlük az árukat Oroszországba szállítja, jellemzően Törökországon keresztül. A hozzá befutott termékeket pedig orosz kiskereskedő partnereinek teríti. 

A szürkeimport nem sért szankciókat

Tevékenységét lehet etikátlannak minősíteni, de valójában azt a mottót vallja, hogy ahol van kereslet, ott valaki ki is elégíti azt. És miért ne lenne ő az összekötő kapocs? Amúgy nem sért szankciókat, legálisan dolgozik, s hogy hogyan szerzi be az árut, az a magánügye.

Paradox módon a szürkekereskedelemmel a Nike sem jár rosszul, sőt: a Reuters által elemzett vámadatok szerint például az Oroszországba importált Nike-termékek összértéke 2022-ben 110 millió dollárról 21 millió dollárra zuhant, míg rá egy végre már legalább 74 millió dollárra nőtt a forgalom, ez az összeg egy az egyben kiesne a Nike bevételei közül.

A bolton Herinckx 82 alkalmazottat foglalkoztató oroszországi cége rendesen kaszál:

  • 2023-ban 23,7 millió dollárt keresett,
  • 2024-ben mintegy 37 millió dolláros bevételt prognosztizál.

Igaz, nem mindet a Nike-bizniszből, az orosz piac ellátása legóval szintén hozzá tartozik, de az Authentic Brandhez tartozó Reebok sportcipőket és az Emporio Armani karórákat is lehet nála venni. 

A Nike közölte, hogy nem szállít árut se Herinckx cégének, se a vele összefüggésbe hozható vállalkozásoknak. A sportszergyártó óriásvállalat nem végez se direkt, sem online kereskedelmi tevékenységet Oroszországban, és ezt mások számára sem engedélyezte. 

Zenit St. Petersburg v Orenburg - Russian Premier League
Barrios, a Zenit labdarúgója cselezget, Gazprom feliratú, spanyol Joma mezben / Fotó: NurPhoto via AFP

A Nike illetékese azt viszont már nem kommentálta, hogy miként jutnak el termékeik mégis az orosz piacra, viszont külön csapatuk foglalkozik a nem engedélyezett forgalmazási csatornák feltárásával. A szellemi tulajdonjogok megsértésére hivatkozva nyugati cégnek orosz bíróságon perelni nem sok sikerrel kecsegtet.

Herinckx az orosz invázió idején a Hellmann Worldwide Logistics moszkvai irodájában dolgozott, a német cég olyan nyugati vállalatok áruit terítette az orosz piacon, amelyek nem szándékoztak szorosabb üzleti kapcsolatot létesíteni az ottani vevőikkel. 

A Hellman hamar távozott, a boltot a hollandus vitte tovább, később saját céget alapítva erre a feladatra, s felhasználva egykori munkáltatója otthagyott, jól kiépített üzleti kapcsolatait. És újakat is létesített, főleg a törökök felé. 

A szürkeimport java Törökországon  keresztül megy Oroszországba, 

s jut el például a FootballStore.ru online boltjába is, amelyet a Zenit Szentpétervár futballklub, Putyin kedvence üzemeltet. A klub a Ferencvárosi TC-t sajtóhírek szerint sok milliárd forintos szponzorszerződéssel kerülgető Gazprom résztulajdonában van, és az európai futballporondról kitiltott orosz csapat a Gazprombank anyagi támogatását élvezi. 

A Reuters által náluk megvett cipőt 2022 szeptemberében gyártották, azaz fél évvel a Nike kivonulása után, s egy másik címke Herinckx cégét, a HTS Rust jelölte meg hivatalos importőrként.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.