BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Biden

Több mint 300 új szankcióval jelentkezett Biden: Kínán keresztül fognák meg Oroszországot

Amerika több száz szankciót jelentett be egyes kínai cégek és üzletemberek ellen, amelyek szerinte technológiával és pénzzel látják el az orosz hadigépezetet. Oroszországgal szemben már több mint négyezer szankció van életben.

Szélesebb körre terjesztette ki az Oroszországgal kapcsolatos szankcióit az Egyesült Államok – derült ki egy friss közleményből, amelyet a G7-ek csúcstalálkozója előtt adott ki a világ vezető gazdasági hatalma.

Biden, szankció,
Újabb szankciókkal harcol Putyin ellen Biden / Fotó: AFP

 

Újabb szankciók lépnek életbe

A szerdán elfogadott, közel 300 szankciót tartalmazó csomag elsősorban kínai cégeket vesz célba, amelyekről a Biden-kormány azt feltételezi, hogy segítik az oroszok ukrajnai agresszióját, továbbá felszólította a pénzügyi szektor szereplőit is arra, hogy mielőbb fejezzék be az orosz érdekek segítését, akár közvetlenül, akár közvetve.

A háború kitörése óta Amerika egyébként több mint négyezer orosz céget és egyént szankcionált, a büntetések célja pedig minden esetben az orosz hadigépezet megállásra kényszerítése volt, főként az anyagi ellátásuk ellehetetlenítésén keresztül. A szankciók azonban nem érték el a kívánt hatást, mivel a régi cégek helyét rendre újak veszik át, ahogy a konkrét személyek is hasonló módon cserélhetők le a sakktáblán – tette hozzá a CNBC elemzése.

Őszintén be kell valljuk magunknak, hogy Putyin egy igazán erős ellenfél, aki képes az alkalmazkodásra, és nem nyugszik, míg nem talál olyanokat maga mellé, akikkel közelebb tud kerülni céljaihoz

– mondta Aaron Forsberg, az amerikai külügyminisztérium gazdasági szankciós politikáért és végrehajtásáért felelős igazgatója.

A mai szankciós csomag a szakértők becslései szerint körülbelül százmillió dolláros léket vághat majd az orosz hadigépezetbe, elsősorban az ellátási láncok megakasztásán keresztül. A frissen bejelentett, nagyjából 300 szankció főként az olyan kínai üzletemberek elrettentésére szolgál, akik eddig minden további nélkül látták el akár pénzzel, akár technológiával az oroszokat, de fontos üzenetet hordoz a hasonlóan eljáró törökök és arabok számára is.

A csomag ezenfelül komoly szankciókat helyez kilátásba az olyan bankok és pénzügyi intézetek számára is, melyek bármilyen módon elősegítik az orosz érdekeket, vagy akár csak üzleti kapcsolatba lépnek velük.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.