BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába a kínai jelzések a G7 ismét nekiment Kínának

Újabb szigorítások jönnek az Oroszországot támogatók ellen.

A legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7 vezetői fel fogják szólítani Kínát, hogy ne támogassa Oroszország Ukrajna elleni háborúját – derül ki a nyilatkozattervezetből, amelyet a Bloomberg ismertetett.

Olaszország már készül a G7 csúcstalálkozójára / Fotó: AFP

A hírügynökség emlékeztetett: Kijev szövetségesei azzal vádolják Pekinget, hogy technológiával és alkatrészekkel látja el Oroszországot, és ezzel segíti abban, hogy megkerülje a szankciókat. A tiltott áruk sok esetben harmadik országon, például Kínán vagy Törökországon keresztül jutnak el a felhasználóhoz.

Oroszország védelmi ipari bázisának folyamatos kínai támogatása jelentős és széles körű biztonsági következményekkel jár

– olvasható a nyilatkozattervezetben, amely még változhat, mielőtt a vezetők elfogadják a csütörtökön kezdődő olaszországi csúcstalálkozón.

Az Egyesült Államok és szövetségesei eddig nem tudták meggyőzni Kínát, hogy távolodjon el Oroszországtól, mert tökéletesen félreértik a két ország kapcsolatát, amely nagyon sokrétű és többdimenziós, már harminc éve épül és fejlődik.

A kínai külügyminisztérium szóvivője a tervezetre reagálva azt mondta, hogy nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot, és nem is részese a konfliktusnak. Alaptalannak nevezte a vádaskodásokat, és visszadobta a labdát, mondván, a G7-nek kötelessége lenne felelősséget vállalni a helyzet enyhítésében, és elő kellene segítenie a válság politikai megoldását. 

Újabb szigorítások jönnek

A G7 és az Európai Unió erőfeszítéseket tesz a szankciók kijátszásának megakadályozására, és ennek részeként 

a következő napokban várhatóan új korlátozásokat vezetnek majd be.

Többek között megvitatják majd, hogy több vállalatot vegyenek tiltólistára, megcélozzanak a kereskedelmet elősegítő harmadik országbeli bankokat, kényszerítsék a cégeket a külföldi leányvállalataik és alvállalkozóik ellenőrzésének fokozására, valamint kiterjesszék a nyugati márkájú árukra vonatkozó korlátozásokat.

A G7 arra is felszólítja majd Pekinget, hogy sürgesse Oroszországot az Ukrajnából való kivonulásra és az igazságos béke támogatására.

Kereskedelmi feszültségek

Az elfogadandó nyilatkozatban széles körben foglalkoznak a legfejlettebb ipari államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségekkel. A G7 csoport tagállamainak vezetői várhatóan megállapítják majd, hogy Kína politikája „globálisan tovagyűrűző hatásokat, piaci torzulásokat és káros túltermelést okoz számos ágazatban”.

Preparations Ahead Of G-7 Summit
A G7-csúcson elfogadandó nyilatkozat szövege még változhat / Fotó: Bloomberg

A G7-ek megerősítik továbbá, hogy fokozni kell a Kínától való kritikus függőség csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítéseiket, ugyanakkor megismétlik, hogy nem áll szándékukban szétválasztani a gazdaságokat. „Nem akarunk ártani Kínának vagy meghiúsítani gazdasági fejlődését, valójában globális érdek egy növekvő, a nemzetközi szabályok szerint játszó Kína” – fogalmaz a tervezet.

A hírügynökség az információval kapcsolatban emlékeztet, hogy a G7 csúcstalálkozójára olyan időben kerül sor, amikor

fokozódnak a kereskedelmi feszültségek a Nyugat és Kína között.

Az EU megerősítette, hogy júliustól vámokat vet ki az elektromos járművekre, Peking pedig várhatóan megtorló intézkedéseket foganatosít.

A csoport változatlanul dolgozik azon is, hogyan használja a befagyasztott orosz vagyon profitját Ukrajna megsegítésére. Remények szerint erről döntés születik a csúcstalálkozón.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.