Hústalanítják az iskolai menzákat a spanyolok – a termelők szerint a gyerekek egészsége kárára
A spanyol kormány nem vette figyelembe az állati és növényi eredetű élelmiszerek bevitele közötti szükséges egyensúlyt, holott ez kulcsfontosságú a teljes értékű étrend biztosításához, különösen a növekedési szakaszokban – hívta fel a figyelmet a Spanyol Nemzeti Húsipari Szövetség (ANICE), miután a spanyol kormány egy királyi rendeletben jelentős mértékben korlátozta az iskolai étkezdék kínálatában a hús és húskészítmények jelenlétét. Az érdekképviselet szerint a hús jelenlétének az iskolai étlapon való csökkentése „elfogult és negatív üzenetet küld a hússal kapcsolatban”, és negatívan befolyásolja a gyermekek étrendjének táplálkozási minőségét – idézi állásfoglalásukat az Euromeatnews.

Az ANICE szorosan nyomon követte az egészséges és fenntartható iskolai étkezdékről szóló királyi rendelet nyilvános konzultációját, és két hónappal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy az egészség és a táplálkozás minősége szempontjából rendkívül fontos az állati és növényi eredetű élelmiszerek megfelelő egyensúlyának fenntartása az iskolai étlapon. Végül a tudományos közösség által jóváhagyott és az ANICE által a szabályozási folyamat során benyújtott ágazati észrevételekkel és ajánlásokkal ellentétben
a rendelet heti egy adagra, feldolgozott hús esetében pedig legfeljebb havi két adagra korlátozza a vörös hús fogyasztását,
ami az érdekképviselet szerint súlyos táplálkozási elégtelenséget és hiányosságot okozhat a gyermekeknél.
Mi lesz a gyerekekkel hús nélkül?
Az állati fehérjék a csecsemők és gyermekek, különösen a 6 és 23 hónapos kor közötti fizikai és kognitív fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok pótolhatatlan forrásai,
- kiváló minőségű fehérjét,
- vasat és
- B12-vitamint
biztosítanak, olyan tápanyagokat, amelyeket csak növényi eredetű forrásokból nehéz megfelelő mennyiségben beszerezni.
Számos tanulmány közvetlen és közvetett bizonyítékokat mutat arra vonatkozóan, hogy a vegetarianizmus súlyos kockázatokkal járhat a magzatok és gyermekek agy- és testfejlődésében. A vas, cink és B12-vitamin rendszeres pótlása nem csökkenti ezeket a kockázatokat. Következésképpen nem állítható, hogy az állatifehérje-korlátozott étrend biztonságos a gyermekek számára – nyomatékosította az ANICE.
Még a vegánok sem lehetnek meg az állattenyésztés nélkül
Tényszerű, tudományosan megalapozott információkkal igyekszik ellensúlyozni az agrárkamara az állattenyésztéssel kapcsolatos tévhiteket.
Giuseppe Aloisio, az ANICE főigazgatója az ügy szociális jelentőségére is felhívta a figyelmet, idézve a rendeletet, amely szerint a szabályozás az egészséges, tápláló és változatos étrendet kívánja előmozdítani, függetlenül a család jövedelmi szintjétől. Felmerül azonban az ellentmondás:
Sok alacsony jövedelmű családból származó gyerek számára az egyetlen kiegyensúlyozott étkezés az, amit az iskolában esznek. Ha ezekből az iskolai étkezésekből eltávolítjuk a hús által biztosított alapvető tápanyagokat, ezeknek a gyerekeknek a teljes, változatos és kiegyensúlyozott étrendje súlyosan sérülhet
– hangsúlyozta.
Nem a túlsúly elleni harc a probléma
Mint hozzátette, az ANICE igazodik, és elkötelezett a jelen szabályozási kezdeményezésben megfogalmazott célkitűzések mellett, amelyek célja a gyermeki egészség magas szintű védelmének biztosítása, az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése az iskolai környezetben, valamint a gyermekpopuláció túlsúlya és elhízása elleni küzdelemhez való hozzájárulás. Viszont ez a királyi rendelet egyértelmű táplálkozási egyensúlyhiányt vet fel az iskolai étkezdékben a húsra és húskészítményekre vonatkozó korlátozások miatt.


