A spanyol kormány nem vette figyelembe az állati és növényi eredetű élelmiszerek bevitele közötti szükséges egyensúlyt, holott ez kulcsfontosságú a teljes értékű étrend biztosításához, különösen a növekedési szakaszokban – hívta fel a figyelmet a Spanyol Nemzeti Húsipari Szövetség (ANICE), miután a spanyol kormány egy királyi rendeletben jelentős mértékben korlátozta az iskolai étkezdék kínálatában a hús és húskészítmények jelenlétét. Az érdekképviselet szerint a hús jelenlétének az iskolai étlapon való csökkentése „elfogult és negatív üzenetet küld a hússal kapcsolatban”, és negatívan befolyásolja a gyermekek étrendjének táplálkozási minőségét – idézi állásfoglalásukat az Euromeatnews.
Az ANICE szorosan nyomon követte az egészséges és fenntartható iskolai étkezdékről szóló királyi rendelet nyilvános konzultációját, és két hónappal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy az egészség és a táplálkozás minősége szempontjából rendkívül fontos az állati és növényi eredetű élelmiszerek megfelelő egyensúlyának fenntartása az iskolai étlapon. Végül a tudományos közösség által jóváhagyott és az ANICE által a szabályozási folyamat során benyújtott ágazati észrevételekkel és ajánlásokkal ellentétben
a rendelet heti egy adagra, feldolgozott hús esetében pedig legfeljebb havi két adagra korlátozza a vörös hús fogyasztását,
ami az érdekképviselet szerint súlyos táplálkozási elégtelenséget és hiányosságot okozhat a gyermekeknél.
Az állati fehérjék a csecsemők és gyermekek, különösen a 6 és 23 hónapos kor közötti fizikai és kognitív fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok pótolhatatlan forrásai,
biztosítanak, olyan tápanyagokat, amelyeket csak növényi eredetű forrásokból nehéz megfelelő mennyiségben beszerezni.
Számos tanulmány közvetlen és közvetett bizonyítékokat mutat arra vonatkozóan, hogy a vegetarianizmus súlyos kockázatokkal járhat a magzatok és gyermekek agy- és testfejlődésében. A vas, cink és B12-vitamin rendszeres pótlása nem csökkenti ezeket a kockázatokat. Következésképpen nem állítható, hogy az állatifehérje-korlátozott étrend biztonságos a gyermekek számára – nyomatékosította az ANICE.
Még a vegánok sem lehetnek meg az állattenyésztés nélkül
Tényszerű, tudományosan megalapozott információkkal igyekszik ellensúlyozni az agrárkamara az állattenyésztéssel kapcsolatos tévhiteket.
Giuseppe Aloisio, az ANICE főigazgatója az ügy szociális jelentőségére is felhívta a figyelmet, idézve a rendeletet, amely szerint a szabályozás az egészséges, tápláló és változatos étrendet kívánja előmozdítani, függetlenül a család jövedelmi szintjétől. Felmerül azonban az ellentmondás:
Sok alacsony jövedelmű családból származó gyerek számára az egyetlen kiegyensúlyozott étkezés az, amit az iskolában esznek. Ha ezekből az iskolai étkezésekből eltávolítjuk a hús által biztosított alapvető tápanyagokat, ezeknek a gyerekeknek a teljes, változatos és kiegyensúlyozott étrendje súlyosan sérülhet
– hangsúlyozta.
Mint hozzátette, az ANICE igazodik, és elkötelezett a jelen szabályozási kezdeményezésben megfogalmazott célkitűzések mellett, amelyek célja a gyermeki egészség magas szintű védelmének biztosítása, az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése az iskolai környezetben, valamint a gyermekpopuláció túlsúlya és elhízása elleni küzdelemhez való hozzájárulás. Viszont ez a királyi rendelet egyértelmű táplálkozási egyensúlyhiányt vet fel az iskolai étkezdékben a húsra és húskészítményekre vonatkozó korlátozások miatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.