A szélsőséges időjárás már rövid távon, akár hónapokon belül jelentős áremelkedéseket okozhat az élelmiszerek áraiban egy friss tanulmány szerint, mely szemben más, korábbi kutatásokkal, amelyek a magas hőmérséklet hosszabb távú hatásait vizsgálták, az időjárás egyes terményekre gyakorolt rövid távú hatásait vette górcső alá.
Magyarországon is érzékelhettük, hogy a kései fagy vagy az aszály áremelkedésekhez vezet egyes termények esetében, hasonlóképpen az olívaolaj ára is 50 százalékot ugrott a 2022–2023-as évek spanyolországi aszálya után. Indiában egy májusi hőhullám után a hagyma drágult 89 százalékkal, míg Koreában a káposzta ára emelkedett 70 százalékkal a nyári rekordhőség után. Japánban szeptemberben a rizs ára 48 százalékkal nőtt egy a térséget sújtó augusztusi hőhullám után, míg Kínában a zöldségek drágultak 30 százalékot. 2022-ben Kaliforniában és Arizonában a zöldségek lettek 80 százalékkal drágábbak az aszály után – és ez csak pár példa a Barcelona Supercomputing Center tanulmányából, mely arra is rámutat, hogy az áremelkedést okozó esetek történelmi szempontból is példátlanok, és a hőmérséklet emelkedése is túl van egy stabil, emberi beavatkozás nélküli időjárástól.
Az élelmiszerárak alig pár hónappal követték a szélsőséges időjárást, és ez egyre gyakoribbá válhat a jövőben, ahogy a klímaváltozás hatása is egyre erősebben érzékelhető lesz.
Az árak emelkedése az egyes régiókból tovagyűrűzik a kereskedelem hatására globálisan is,
elég, ha arra gondolunk, hogy a csokoládé ára világszerte nőtt, miután a Ghánát és Elefántcsontpartot sújtó aszály miatt triplázódtak a kakaóárak – idézi fel a Financial Times.
A piaci spekuláció és a rossz politikai válaszok még tovább ronthatják a helyzetet, így például amikor 2010-ben az erdőtüzek Oroszországban a búza drágulását okozták, az export tiltása a problémát globálissá tette. Mindez a mozambiki kenyérlázadáshoz is hozzájárult, hiszen az élelmiszerárak kérdése mindig politikai kérdés is egyben.
A klímaváltozás miatt rövid időre egekbe szökő élelmiszerárak a jegybankok dolgát is megnehezítik, különösen a feltörekvő gazdaságokban, ahol a fogyasztói kosár nagyobb részét teszik ki az élelmiszerek. Az emelkedő hőmérséklet az élelmiszerárakon keresztül közvetlenül növeli az inflációt, ami aztán más területekre is tovagyűrűzhet. A helyzet különösen azokat az országokat sújtja, melyek jelentős mértékben importra támaszkodnak élelmiszer terén.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.