BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Csillagzápor Horvátországban: új Michelin-elismerések emelik a gasztronómiai rangot

Az ország gasztronómiai presztízse tovább erősödik, miközben a fenntarthatóság is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a díjazásban. Újabb két étterem kapott Michelin-csillagot Horvátországban, így immár tizenkettő büszkélkedhet e rangos elismeréssel.

A horvát gasztronómia újabb mérföldkövéhez érkezett: a Michelin Guide legfrissebb kiadása két újabb étteremnek ítélte oda az egy csillagot, ezzel tizenkettőre emelkedett a Michelin-csillagos vendéglátóhelyek száma az országban. A spliti Krug és a rovinji Cap Aureo most először szerepel a csillagos listán, miközben a Rovinjban található Agli Amici sikerrel megtartotta kétcsillagos státuszát – közölte a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) kedden.

Horvátország közölte a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) kedden. Michelin-csillag
Újabb két étterem kapott Michelin-csillagot Horvátországban, így immár tizenkettő büszkélkedhet e rangos elismeréssel / Fotó: Shutterstock

A már korábban elismert éttermek közül továbbra is csillaggal büszkélkedhet a zágrábi Dubravkin put és Noel, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360°, a rovinji Monte, a novaljai Boskinac Pag szigetéről, a korculai LD Terrace, a rijekai Nebo, a mali losinji Alfred Keller, valamint a jastrebarskói Korak.

A horvát Michelin-történelem még 2017-ben indult a rovinji Monte elismerésével, amely elsőként szerezte meg az áhított csillagot az Isztriai-félszigeten.

Michelin-csillag: egyre többet ér a fenntarthatóság

A minőség mellett a fenntarthatóság is reflektorfénybe került. A zöld négylevelű lóhere jelzést, amely az ökológiai felelősségvállalást szimbolizálja, idén három horvát étterem viselheti: a zágrábi Zinfandel’s az Esplanade Hotelből, a korcsulai Konoba Mate, valamint a jastrebarskói Korak.

Emellett először osztottak ki három különdíjat is. A Fiatal Séf díjat Gabriela Filca nyerte a rijekai Nebóból, a Sommelier-díjat Dinko Lozica kapta a korculai LD Terrace-ből, míg a Szolgáltatási díjat Vera Korak a Korak étterem képviseletében vehette át.

A jó ár-érték arányt elismerő Bib Gourmand-minősítést idén tizenkét horvát étterem érdemelte ki, ami jól mutatja, hogy a kiváló minőség nem feltétlenül luxus.

Tonci Glavina turisztikai és sportminiszter szerint a Michelin friss kiadványa újabb bizonyítéka annak, hogy Horvátország a világ gasztronómiai térképén stabilan foglal helyet. Mint mondta: „A horvát szakácsok munkáját világszinten is elismerik, és ez nemcsak az ország gasztronómiai hírnevét erősíti, hanem a turizmus értékét is növeli.”

Már huszonöt magyar hotelt ajánl a Michelin Guide

Tavaly 73 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Egyre több magyar hotel is ajánlást kap a Michelin Guide-tól.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.