Törökországban évente több mint 23 millió tonna élelmiszer vész kárba, ennek jelentős része a turisztikai szektorban, különösen a szállodai svédasztalos étkezések során keletkezik. A pazarlás csökkentésére radikális intézkedéseket javasolnak: a szállodákban megszűnhet a korlátlan svédasztalos rendszer, helyette a la carte éttermek működhetnek – írja a Maszol.
Ramazan Bingöl, a törökországi Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a reggelinél a kínált ételek körülbelül felét kidobják, mivel sok helyen kötelező annyi adagot tenni, ahányan az asztalnál ülnek. Ráadásul gyakran a vendégek túl sokat szednek, amit aztán nem fogyasztanak el.
A szervezet két hónapon belül részletes jelentést készít, amelyet benyújtanak Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, és amely javasolja a szállodai étkeztetés a la carte rendszerre való átállítását, valamint az adagok kötelező méretének felszámolását.
A pazarlás mértékét jól mutatja, hogy naponta 12 millió kenyeret dobnak ki Törökországban, évente több mint 4,38 milliárd darabot. Ebben a helyzetben a szakértők az ingyen kínált kenyér mennyiségének korlátozását javasolják az éttermekben, ugyanakkor lehetővé tennék a pótlást kérésre.
A török Riviéra az elmúlt években felértékelődött az európai utazók szemében. A forint és az euró árfolyama a török lírához képest kedvező, ami nagy versenyelőnyt jelent a török szolgáltatóknak.
Egy négy- vagy ötcsillagos all inclusive nyaralás sok esetben 30-40 százalékkal olcsóbb, mint a görög, spanyol vagy olasz alternatívák, miközben a szolgáltatások színvonala nem marad el nyugat-európai versenytársaiétól. A török statisztikai hivatal adatai szerint 2024-ben 7 millió német turista választotta Törökországot, amivel Németország a legnagyobb küldőpiac lett.
A második helyen Oroszország állt több mint 5,2 millió látogatóval, míg az Egyesült Királyságból 3,8 millió utazó érkezett. Összesen 252 ezer magyar látogatott az országba tavaly. A kedvező ár-érték arány és a marketing megtette a hatását, így a török tengerpart gazdaságának motorja lett a turizmus, bár idén az ország erdőtüzekkel küzd, ami a turizmust is hátráltathatja.
Vízhiányt hirdettek a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén: jól gondolja meg, aki mégis odautazik
A tartós szárazság miatti vízhiány veszélyezteti Törökország idegenforgalmát, ami az ország egyik fontos bevételi forrása. Az egyik legnépszerűbb turistacélpont, Izmir környékén olyan súlyossá vált a helyzet, hogy a hatóságok napi tíz órára korlátozták az ivóvízellátást, magában Törökország harmadik legnagyobb városában pedig napi hat órára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.