A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Mélyponton az ezüstárak

Két-három éves mélypontra estek az ezüstárak a meghatározó tőzsdéken, amit főleg a bő kínálattal, illetve a kereslet lanyhulásával magyaráznak. Ám ez még biztosan nem érződik majd a hazai karácsonyi ékszerárakban, hiszen azok általában néhány hónapos késéssel követik a tőzsdei trend változásait.

Londonban tegnap 4,66 dollár közelében rögzítették az ezüst napi troy unciánkénti árát, amire -- jelentette a Reuters -- 1997. szeptember 18. óta nem volt példa. A New York-i határidős piacról is erős besszt jeleztek. Az elemzőket nem lepte meg a negatív trend, amely még folytatódhat, bár kisebb pozítív korrekció sem kizárt az indiai piac alakulásától függően.Az előrejelzések szerint a világkereslet növekedési üteme az idén 2,4 százalékra mérséklődhet a tavalyi 5-ről, miközben a termelés 6,5 százalékkal tovább bővülhet. A kínálat erősödését jól példázza a New York-i tőzsde. amelynek készletei immár 95 millió uncia fölé duzzadtak, 22 százalékkal meghaladva a tavaly novemberi szintet. A londoni árak mélyrepülését csak fokozta a London Bullion Market Association legújabb jelentése, miszerint a helyi ezüstforgalom a múlt hónapban már közel egyharmaddal maradt el az 1997. októberitől.Az ezüst ékszerek iránti kereslet -- több éve kezdődött -- szárnyalásának lassulását megerősítették az egyik meghatározó hazai forgalmazónál, az Orex Kereskedőház Rt.-nél is. Hosszabb távon stagnálás várható a piacon, aminek okát részben a divat módosulásában, részben az ezüst ékszerek tartósabbá válásában látja Tóthné Somogyi Judit nemesfém-forgalmazási igazgató. A szerényebb pénztárcájú vevők számára is elérhető ezüst reneszánszában annak idején lényeges szerepet játszott az, hogy divatba jöttek a hasonló színű fehérarany ékszerek. Következésképp ez utóbbiak divatjának mostani gyengülése sem marad hatás nélkül. Másik fontos keresleti tényező, hogy az új techonológiának és a mívesebb kivitelnek köszönhetően időtállóbbak lettek az ezüst ékszerek, tehát ritkábban kell "lecserélni" őket. A kínálat viszont továbbra is erős, hiszen a bányák időközben felfuttatták a termelésüket, és a gyártók közül is sokan -- főleg Olaszországban -- áttértek az ezüst ékszerekre. A tőzsdei jegyzések mélyrepülése és a piac telítettsége idővel feltétlenül érződik majd a hazai ékszerek árakban is, bár aligha látványos mértékben. (Az ezüst beszerzési ára tudniillik eltörpül az egyéb költségösszetevőkhöz képest.) A mostani karácsonyi vásár azonban túl közeli ahhoz, hogy az ajándékvásárlók némileg is profitálhassanak a trendváltozásból. G. I.


A karácsonyi ékszerpiacon még nem érződik Két-három éves mélypontra estek az ezüstárak a meghatározó tőzsdéken, amit főleg a bő kínálattal, illetve a kereslet lanyhulásával magyaráznak. Ám ez még biztosan nem érződik majd a hazai karácsonyi ékszerárakban, hiszen azok általában néhány hónapos késéssel követik a tőzsdei trend változásait. MUNKATÁRSUNKTÓL-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek