Igaznak bizonyultak a lapunkban megjelent feltételezések (VG, 2000. november 22.), amelyek szerint az OTP Bank kivonni készül a piacról osztalékelsőbbségi részvényeit. A sokak által várt részvénycserés megoldás helyett -- a befektetők törzsrészvényt kaphattak volna elsőbbségi papírjaikért -- a Postabank megszerzésének bejelentése óta logikusabbnak látszó forgatókönyv valósul meg: a bank saját maga veszi meg az elsőbbségi részvényeket.
Az ajánlat szerint az OTP kerek tízezer forintot fizet a részvényekért, ami a papír tőzsdei szereplésének fényében igen gálánsnak mondható. Az elsőbbségi papírok ugyanis a tavaly tavaszi tőzsdei bevezetést követően gyorsan veszítettek értékükből, és többnyire a törzsrészvényhez képest 50-70 százalékos diszkonttal forogtak.
A bank az elsőbbségi részvények kicsiny likviditásával és a törzsrészvénnyel sokszor ellentétes ármozgásával indokolja a "részvénystruktúra egyszerűsítését", utóbbiról azt állítva, hogy a bank egységes befektetői megítélése ellen hat. Elemzők ugyanakkor biztosra veszik, hogy a részvények megvásárlására azért van szükség, mert az OTP saját részvényeivel kíván fizetni az államnak a Postabankért. Arról, hogy erre milyen konstrukcióban kerülhet sor, egyelőre nincs publikus információ, szakértők szerint azonban igen valószínű, hogy az OTP az elsőbbségi sorozatot törzsrészvénnyé alakítja.
Bár Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója egy tegnapi sajtóbeszélgetésen elenyészőnek nevezte az OTP kezében lévő elsőbbségi papírok számát, brókercégektől származó nem hivatalos értesüléseink szerint az OTP már tavasszal elkezdte az elsőbbségi papírok felvásárlását. Ezt újult erővel folytatta a bank azt követően, hogy bizonyossá vált: megvásárolhatja a Postabankot.
Szakértők szerint ezzel a lehető legolcsóbb módját választotta a Postabank megszerzésének. Azt persze nem lehet tudni, mennyi OTP-részvényre lesz szükség a Postabank kifizetéséhez, de az biztosnak látszik, hogy az OTP a piacon 7000-8000 forint közötti, vagy még az alatti átlagáron vásárolta a papírokat, így -- elfogadva azokat a piaci híreket, amelyek szerint a papírok több mint fele már mindenképp a bankhoz közel álló vállalatoknál landolt -- a teljes sorozat megvásárlása során sem nagyon valószínű, hogy az átlagár jelentősen meghaladja a 8000 forintot. A Postabankért pedig 14 ezer forintot érő törzsrészvényekkel fizethet a bank.
A bank ajánlata 862 500 darab osztalékelsőbbségi részvény megszerzését tűzi ki célul, ami ezen részvények 75 százalékát jelenti. Ekkora többség szükséges a bank alapszabálya szerint ahhoz, hogy a pénzintézet a közgyűlésen minden gond nélkül dönteni tudjon a papírok átalakításáról.
Az OTP akkor is elfogadhatja az ajánlatot, ha a megszerzett papírok részaránya nem éri el a 75 százalékos küszöböt, hiszen mindenképp olcsó forráshoz jut. Elemzők szerint ebben -- a meglehetősen elképzelhetetlen -- esetben a banknál mintegy B változatként az kerülhet előtérbe, hogy a Postabankkal tervezett részvénycsere során törzs-, illetve osztalékelsőbbségi papírokkal is fizetnek. Ezeket az OTP-nél a szerződéskötés elengedhetetlen részeként nyilvántartott visszavásárlási opció lehívása után is ráérnek átcserélni.
Az ajánlat 2001. január 31-ig él, de a bank az időszakot lerövidítheti. Ebben az esetben az OTP öt nappal korábban hirdetményt ad ki. A papírjaikat fizikailag birtokló befektetőknek a kijelölt OTP-fiókokba kell eljuttatniuk részvényeiket, a letétben tartott papírokat pedig az OTP Kelernél nyitandó számlájára kell transzferálni. Ezt követően a bankfiókban lehet megkötni az adásvételi szerződést.
Az ajánlat elfogadását jelentő szerződés azon a napon lép hatályba, amikor az OTP hirdetménye megjelenik a szerződések hatályosításáról. Mivel a papírt mindenkori csúcsárához közeli szinten és nem tőzsdei tranzakció révén veszi meg a bank, a kisbefektetők döntő többségének árfolyamnyeresége keletkezik -- ennek pedig 20 százalékos levonás a következménye. A részvényeiket a tőzsdén vásárló befektetők akkor járnak legjobban, ha a jelenlegi 9700 forint körüli áron eladják a papírt a piacon, vagy brókercéggel "átköttetik", és ezt követően ajánlják fel az OTP-nek.