Pénz- és tőkepiac

Zsugorodó CBA-hálózat

Öt vállalkozás kiválik a legerőteljesebben fejlődő magyar alapítású élelmiszer-kereskedelmi hálózatból, a CBA-ból, amelynek elnöke szerint csak rövid időre torpant meg a beszerzési társulás eddig megszakítatlan terjeszkedése.

Év végétől öt résztulajdonos vállalkozás kiválik a jelenleg 54 tulajdonost tömörítő országos élelmiszer-kiskereskedelmi beszerzési társulásból, a CBA-ból. A szegedi, debreceni, nyíregyházi, kecskeméti és pécsi vállalkozás közös szószólója lapunk kérdésére egyelőre nem kívánt nyilatkozni a kiválás okairól és a cégek terveiről.A várhatóan legeredményesebb évét elkönyvelő CBA Kereskedelmi Kft. elnöke, Baldauf László a kiválásról úgy nyilatkozott, hogy az öt vállalat nagykereskedelmi szemlélettel dolgozott régiójában, ez azonban ütközött a CBA kiskereskedelmi szemléletével. A beszerzési társulás 54 tulajdonosából egyébként 48 szavazott a jelenlegi koncepció megtartása mellett, mert mind a nyugat-európai, mind az elmúlt évtized magyarországi tapasztalatai azt mutatják, minél több kiskereskedő csatlakozik, annál versenyképesebb lehet egy beszerzési társulás. A német Edeka például 6200 üzletet ellátó társulás, amelynek elmúlt évi forgalma 60 milliárd márkára rúgott.Baldauf László a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy a kilépők kieső fogalmának nagy részét rövid idő alatt pótolják, hiszen sok jelentkezővel folynak csatlakozási tárgyalások.A CBA közel 110 milliárd forint forgalmat ért el két éve, amikor mintegy 600 saját üzlete volt, a franchise-boltok száma pedig elérte a 200-at. Tavaly 750 saját és 350 franchise-bolttal az árbevétel már 200 milliárdra rúgott, az idén pedig mintegy 900 saját, 600 szerződéses bolttal, valamint 300 milliárd körüli forgalommal zárja az évet a CBA -- a tervek szerint.


A tulajdonosok egytizede kiválik a társulásból Öt vállalkozás kiválik a legerőteljesebben fejlődő magyar alapítású élelmiszer-kereskedelmi hálózatból, a CBA-ból, amelynek elnöke szerint csak rövid időre torpant meg a beszerzési társulás eddig megszakítatlan terjeszkedése. D. K.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek