BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegyzők megkaphatják részvényeiket

Mától január 12-éig fogadhatják el az Antenna Hungária Rt. nyilvános kibocsátásában részvényjegyzésre jelentkező hazai kisbefektetők és kárpótoltak az ÁPV Rt. csak számukra nyitott ajánlatát. A vagyonkezelő a korábbi jegyzési feltételek mellett 5600 forintos áron kínálja a papírokat. A befektetőknek ugyancsak mától van módjuk lezárni a novemberi jegyzést, s visszakérni pénzüket és kárpótlási jegyeiket.

A várakozásoknak megfelelően az ÁPV Rt. a november végén eredménytelenül zárult nyilvános kibocsátás lezárásának december 15-i határidejére megalkotta azt a konstrukciót, amelynek során azon hazai kisbefektetők és alanyi jogú kárpótoltak, akik november 27--30. között összesen 180 ezer részvény jegyzését vállalták, hozzájuthatnak az igényelt mennyiséghez.
A jegyzésre jelentkezők péntektől a korábbi jegyzés helyén jelentkezve választhatnak, hogy egyszerűen lezárják a korábbi jegyzést és visszakapják pénzüket, illetve hogy részt vesznek a vagyonkezelő hirdetménye szerint tőkepiaci jellegű zártkörű elhelyési konstrukcióban.
Ebben az esetben a befektetőknek a korábban igényelt teljes mennyiségre elfogadó nyilatkozatot kell tenniük, sem több, sem kevesebb részvény jegyzésére nincs lehetőség. Azok a befektetők, akik 2001. január elsejéig nem tesznek nyilatkozatot a zártkörű elhelyezési ajánlat elfogadására, elvesztik jogukat a papírok megszerzésére.
Az ÁPV Rt. a részvényeket a korábban már publikált 5600 forintos áron kínálja a befektetők számára, a jegyzési feltételek megegyeznek a nyilvános forgalomba hozatal során meghirdetett módozatokkal. Így tehát az a 4200 fő, aki kárpótlási jegyért közel 100 ezer részvényt igényelt, továbbra is jeggyel fizethet a papírokért. Ugyancsak tovább él az a szabályozási elem, hogy a szükséges kis címletű kárpótlási jegy hiánya esetén a felváltás után visszakapott jegyek elvesztik alanyi jogú kárpótolti minőségüket. A jegyekkel történő elszámolás február 1-jén kezdődik meg.
Az a 2700 befektető, aki 51 ezer részvény erejéig élni kívánt az 500 forintos jegyzési kedvezménnyel, most 5100 forintért vehet maximum 20 részvényt, az az 530 személy pedig, aki teljes áron vállalta a jegyzést, 5600 forintért jegyezheti az AH-papírokat.
A zártkörű elhelyezést elfogadók számára a nyilvános forgalomba hozatalkor a 6200 forintos maximumár és a mostani jegyzés árkülönbözetét az ajánlat elfogadásakor visszafizetik. A zártkörű elhelyezés keretében megvásárolt részvények 2001. január 19-én elidegenítési tilalom kikötése nélkül kerülnek a befektetők számláira, ám az egyedi konstrukcióra vonatkozó adószabályok miatt ezek a részvények tőkeszámlára nem helyezhetők.
Az ÁPV Rt. a csütörtöki tájékoztatással ismét magára zúdította a befektetők haragját: a zártkörű elhelyezés szabályai ugyanis a sajtóban láttak először napvilágot, a tőzsde hivatalos lapjában hiába keresték a befektetők a hivatalos közlést. Mindez persze nem befolyásolja a befektetőket annak eldöntésében, hogy élnek-e az ajánlattal. A jegyes igénylőknek mindenképp érdemes elfogadni azt, a jelenlegi tőzsdei klímát és Antenna-árfolyamot, valamint a papír kimagasló P/E értékét figyelembe véve viszont a készpénzes vevőknek van min gondolkodniuk. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a korábbi jegyzők nagyobb része döntene úgy, hogy nem kér a papírból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.