Hatszázmillió forintos tőkeinjekciót ad az Európa Biztosítónak tulajdonosa, a Groupama International -- jelentette be Emmanuel du Boullay, az anyacég nemzetközi igazgatója. Az összegből 230 millió forinttal a jegyzett tőkét növelik (ez így 1,36 milliárd lesz), 370 millió forint pedig a tőketartalékba jut (amely 925 millióra nő).
Du Boullay szerint leánycégük nyereségessé válásához minimum 10-15 millió dollár befektetésre van szükség. Úgy fogalmazott: amint a csoport úgy látja, hogy új magyarországi stratégiájuk megfelelően jövedelmezővé teszi az Európát, készek a további tőkeinjekcióra.
A fejlesztési stratégia szerint az Európa a jövőben az egyéni ügyfelek, illetve kis- és középvállalkozások biztosítója lesz -- tudtuk meg. Az igazgató azzal indokolta a magyar cég menedzsmentje egy részének (köztük az elnök-vezérigazgatónak) közelmúltbéli távozását, hogy az ő elképzeléseik nem feleltek meg a Groupama céljainak.
Az Európa várhatóan jövőre új élet- és autóbiztosítási -- casco és "kötelező" -- módozatokat fejleszt ki, s ezután befektetési eszközalapokhoz kötött (unit-linked) termékkel is startol (utóbbit esetleg egy külső partner segítségével).
A stratégia új internetes és telefonközpontos értékesítési csatornák kialakítását is előírja. A Groupama nemzetközi szinten banki partnert is keres. A jövőben szeretnék mintegy 50-50 százalékra módosítani az élet- és nem életbiztosítási ág díjbevételeinek arányát (jelenleg 60-40 százalék az arány a vagyoni oldal javára).
Az Európa -- amely a harmadik negyedévet 40,3 ezer darab szerződéssel, 1,53 milliárd forint díjbevétellel és 450,6 milliós kárkifizetéssel zárta -- 300 millió forint veszteséget vár 2000-ben.