A határozat szerint a felszámoló azzal sértette meg a befektetési alapokról szóló törvényt (batv.), hogy az alapok éves, féléves jelentéseit nem készítette el, a felszámolási eljárás során végrehajtott jelentős eseményeket illetően pedig nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást.
A két Rezidencia ingatlanbefektetési alap a Globex-csoporthoz tartozó Pannónia Alapkezelő érdekeltségébe tartozott. A batv. szerint a befektetési alap felszámolására -- némi eltéréssel -- a csődtörvény (cstv.) rendelkezéseit kell alkalmazni. A cstv. személyi hatálya viszont a gazdálkodószervezetekre terjed ki, a befektetési alapok pedig nem azok.
Emiatt a felszámolást is speciális módon rendelte el a Fővárosi Bíróság. A végzés a Pannónia Alapkezelő vonatkozásában született meg, de az "kiterjedt" a két alapra is. Információink szerint a kezdetektől koncepcionális eltérések voltak a felszámolóbiztos és a PSZÁF között az ügy kezelését illetően.
A PSZÁF határozata az értékpapírtörvénynek (éptv.) a kibocsátókra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségét említi. Az alapkezelő és az alap azonban nem számít klasszikus értékpapír-kibocsátónak, a felszámoló eljárását egyebekben pedig a bíróság ellenőrzi.