A Matáv Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentésében már beharangozta, hogy jelentős átszervezésekre készül, ennek részletei pénteken jelentek meg. A társaság közleményéből kiderül, hogy a Matáv belső újságjában már korábban megjelent, így a befektetők és az elemzők számára is ismertté vált adat pontos volt: a cég alkalmazottainak 16 százalékától válik meg.
Straub Elek elnök-vezérigazgató már a féléves gyorsjelenésben elismerte, hogy a hagyományos alaptevékenységekből származó bevételek nem tudnak a korábbi ütemben növekedni -- Matáv-szóhasználattal a cég érett fejlődési szakaszába jutott --, ezért a társaság egyre inkább a kimagasló növekedési potenciállal rendelkező mobil- és adatkommunikáció felé fordul. Ennek jegyében folytatódik a Matáv szerkezetátalakítási programja.
A vezetékes területet érintő 16 százalékos létszámleépítés mellett a program magában foglalja az analóg és egyéb eszközök gyorsított leírását -- ez a cég számviteli eredményét negatívan befolyásolja, az elemzők által fontosabbnak tartott EBITDA-jára viszont nincs hatással --, valamint a gyors növekedést produkáló területekre történő beruházások arányának növekedését. A már említett mobil- és adatátvitel mellett a növekedés címszó alá tartoznak a kelet-európai akvizíciók -- ehhez kapcsolódó hír, hogy az igazgatóság döntése értelmében kötelező érvényű ajánlatot nyújt be a macedón telefontársaság többségi tulajdonának megvételére.
A bevételeinek egyre nagyobb hányadát a versenyszférában regisztráló Matáv jelentős pénzügyi és emberi erőforrásokat csoportosít át a nagy növekedési potenciál révén legnagyobb nyereségességgel kecsegtető területekre. A társaság a befektetők jobb tájékoztatása érdekében ezen területek eredményességéről a korábbiaknál részletesebben tudósít majd jelentéseiben 2000 első negyedévétől kezdve.
A létszámleépítéssel együtt járó szerkezetátalakítás keretében 150 szervezeti egység szűnik meg, a négy műszaki igazgatóság helyébe egy hálózatirányítási és egy műszaki szolgáltatási igazgatóság lép. A legjelentősebb leépítések a vezérigazgatóságon, illetve a támogatói és a műszaki kiszolgálói területen lesznek, az üzemeltetésnél összevonások várhatóak, a hálózatirányítást ugyanakkor megerősítik. Ezekre a változtatásokra a jövő év végéig, több lépcsőben kerül sor.
A befektetőket leginkább érdeklő számok közül a Matáv egyelőre csak annyit árul el, hogy az idei negyedik negyedévben mintegy 13-15 milliárdos ráfordítást jelentenek a végkielégítések, az átszervezések, valamint eszközleírások. Korábbi elemzői becslések a végkielégítések összegének felére számítottak.
A Matáv negyedéves eredményének több mint felét elviszik az egyszeri költségek, így az elemzők valószínűleg kénytelenek 70 milliárd körüli összegre csökkenteni éves nettó eredményvárakozásukat.
Azonban hosszú távon ennél fontosabb kérdés az, mekkora megtakarítást érhet el a következő években a változások révén a cég, illetve hogy a mobil- és adatátvitelbe fektetett nagyobb beruházások megtérülnek-e a tervek szerint. A külföldi befektetők a hírt minden bizonnyal kedvezően fogadták, hiszen a papír árfolyama New Yorkban pénteken 5,33 százalékkal emelkedett.