A japán Nippon Telegraph & Telephone (NTT) tegnap bejelentette, hogy az idén nem hajtja végre szokásos évenkénti kötvénykibocsátását. Az idei év az első 1985 óta, amikor a cég nem áll elő új kötvénysorozattal -- írja a Bloomberg.
Az árbevétele alapján a világ legnagyobb távközlési cégének számító NTT a tranzakció elhalasztását a kedvezőtlen piaci hangulattal, a kamatok erőteljes volatilitásával indokolta. Egyes elemzők szerint azonban valószínűleg más tényezők is szerepet játszottak a döntésben.
Az idén a cégnek mindössze 1,8 milliárd dollárt kellett a lejáró kötvények törlesztésére fordítania, terjeszkedését pedig új részvények kibocsátásából és egyes eszközelemek eladásából finanszírozta. Októberben például 11,3 milliárd dolláros nyílt részvénykibocsátást hajtottak végre.
Az idei kibocsátási tervek lefújásának viszont a jelenlegi kötvényesek kifejezetten örülhetnek. Az elemzők felhívják ugyanis a figyelmet arra, hogy az NTT kötvényeinek jelentős "ritkasági értékük" van, hiszen a versenytárs távközlési cégek 2000-ben igen aktív kibocsátók voltak a kötvénypiacokon.
Az NTT egyébként a Moody''s hitelminősítő intézetnél jobb besorolással rendelkezik, mint a japán kormány. Ennek ellenére a piacon valamivel magasabb hozammal forognak az NTT-papírok, mint a Tokió által kibocsátott állampapírok.
A tavaly piacra vitt, tízéves futamidejű NTT-kötvények hozama jelenleg 1,55 százalék, ami 16 bázispontos prémiumot jelent az állampapírok hozama felett. Igaz, a spread korábban kisebb volt, de a Standard & Poor''s november végén rontotta az NTT hitelminősítését, s ezt követően kiszélesedett. Többen felhívják a figyelmet arra, hogy így most a szokásosnál drágább lenne a kötvényfinanszírozás a távközlési cég számára.