A Budapesti Értéktőzsde tegnapi rendkívüli közgyűlésén elfogadták a BÉT középtávú stratégiáját. Eszerint a börze a jövőben a piac igényeihez igazodó, versenyképes szolgáltatásokat nyújt a megtérülési szempontok figyelembevétele mellett. Korábban a a kereskedési feltételek fejlesztésére koncentrált, a technikai lehetőségek javítása után a jövőben új kibocsátók és befektetők becsalogatására összpontosít.
A közgyűlés arról is határozott, hogy a származékos szekcióban új termékek bevezetésére törekszenek. Az adatértékesítés szerepe a következő években nő, a BÉT bevételeinek egyre nagyobb részét teszi majd ki az internetről származó jövedelem.
A jövő évi üzleti tervben a tőzsde csaknem kétmilliárd forintos forgalommal számol, melynek több mint felét a kereskedési díjak teszik ki, adatértékesítésből pedig mintegy 300 milliós bevételt terveznek. Az elfogadott kalkuláció 62 millió forint nyereséggel számol. Az idei évben mintegy kétmilliárd forintos bevétel mellett 350 milliós nyereséget ér el a börze, ez 250 millióval haladja meg az üzleti tervben elfogadottat.
Háromnegyedes többséggel fogadták el a tőzsde alapszabály-módosításáról szóló előterjesztést, a módosítások jelentős része a tőzsdei vagyonhányad átruházására vonatkozó szabályokhoz kapcsolódik. A jövőben nem csupán tőzsdetagoknak lehet vagyonhányaduk, ám a tagoknak mindenképpen szükséges egyben tulajdonosnak is lenniük. Az alapszabály módosításai előreláthatólag január 15-én lépnek hatályba.
A beszámolók között elhangzott, hogy a Varsói Értéktőzsde együttműködési megállapodással kereste meg a BÉT-et, a hazai börze mérlegeli a szorosabb szövetség lehetőségeit.