A korábban ismertetett opciós megállapodásnak megfelelően a Milford Holdings adásvételi megállapodást írt alá a Szibur orosz petrolkémiai társasággal -- jelentette be tegnap az írországi bejegyzésű cég. Ennek értelmében a Sziburhoz került a Milford 24,8 százalékos BorsodChem-pakettje, valamint a TVK-ban lévő 8,34 százalékos részvénycsomag. A tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra.
A Gazprom érdekeltségi körébe tartozó Szibur még a BorsodChem november 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésén ismertette stratégiai elképzeléseit a társasággal kapcsolatban. A BC vezetése időközben felkérte a Chem Systems tanácsadó céget a javaslatok elemzésére, akik azt állapították meg, hogy a két cég között korlátozottak a potenciális együttműködés lehetőségei. A BC vezetése saját terveit január 10-én szándékozik ismertetni a tulajdonosokkal.
Egyelőre kérdéses, hogyan módosul a BorsodChem január 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésének napirendje, hiszen az arra előterjesztendő határozati javaslatok nagy részét még a Milford kérésére tűzték a napirendre. Mint ismert, a novemberi közgyűlést azért halasztották januárra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legyen ideje a cég tulajdonosi szerkezetének tisztázására.
A Milford tegnapi közleménye alapján valószínűnek látszik, hogy időközben némileg átrendeződött a TVK tulajdonosi szerkezete is. A társaság november elején tartott rendkívüli közgyűlésén ugyanis a Milford még 13,5 százalékos részvénypakettel szavazott.