A legnagyobb német szövetkezeti pénzintézet, a DG Bank -- mely Magyarországon is érdekelt a Takarékbankon keresztül -- egyes eszközeinek értékesítését fontolgatja. A banknak ugyanis a vártnál jóval nagyobb összeget kell tartalékai feltöltésére fordítania.
Az idén a DG-nek közel egymilliárd márkára kell emelnie tartalékait a tavaly év végi 620 millióról -- jelentette a Reuters. Ez elsősorban annak a számlájára írható, hogy számos, kis és közepes agrárvállalkozásnak folyósított visszafizetése veszélybe került. Az ügyfelek fizetőképességének csökkenése jelentős részben a kergemarhakór újbóli felbukkanásával hozható összefüggésbe -- ismerik el a bank vezetői.
A helyzetet nehezíti, hogy a banknál két magas rangú vezető bejelentette lemondását. A DG sokáig reménykedett abban, hogy a holland Rabobankkal tervbe vett fúzió is hozzájárul majd a pénzintézet tőkeerejének növekedéséhez, de a két bank közötti tárgyalások időközben kudarcba fulladtak.
A DG pénzügyi befektetéseinek állománya közel 50 milliárd euróra rúg. Ebből mintegy 40 milliárd lényegében kötvénybefektetésekből áll, a maradék nagy része pedig kisebb szövetkezeti bankokban lévő részesedés. Az ipari befektetések aránya lényegében elenyésző. Az eszközeladásokról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a bank valószínűleg csökkenti részesedését három kisebb vagyonkezelő társaságban.