BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Triplázott a Danubius

Csaknem megháromszorozta nyereségét a tavalyi utolsó negyedévben a Danubius-csoport. Az erős teljesítményt nyújtó csehországi szállodáknak és a belföldi szobafoglaltság jelentős növekedésének köszönhetően éves adózás előtti eredményét 5,24 milliárd forintra növelte a társaság.

A piaci várakozásokat meghaladó tavalyi eredményeket tett közzé tegnap a Danubius Rt. Bár a szállodacsoport az utolsó negyedévben a szezonális hatások miatt viszonylag gyenge teljesítményt szokott nyújtani, tavaly 806 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el október és december között, ami 188 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.
Az erőteljes teljesítmény jelentős részben a csehországi érdekeltségeknek köszönhető. Az 1999-ben megvásárolt Villa Butterfly tavaly 55 százalékkal növelte árbevételét, miközben költségei 13 százalékkal estek, a júniustól konszolidált Lecebne Lazne pedig 16 százalékos forgalomnövekedést 17 százalékos költséglefaragás mellett könyvelhetett el. Utóbbi egyébként 614 millió forinttal járult hozzá az éves csoportszintű eredményhez.
Belföldön is jól szerepelt a Danubius, ami a szobafoglaltság jelentős emelkedésének és a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető. A költségek növekedése elmaradt az árbevétel bővülésének ütemétől.
A szobafoglaltság viszont éves szinten közel 5 százalékponttal növekedett, s 62,5 százalékot tett ki. A márkában számított szobaárak változatlanok voltak, a kiadható szobára jutó forintárbevétel viszont 9,6 százalékkal emelkedett. Növelte a bevételeket az is, hogy a cég 51 százalékos részesedést szerzett a Preventív Security Rt.-ben, melynek adatait a második fél évtől kezdve konszolidálják.
A csoportot ugyanakkor több kedvezőtlen hatás is érte. A német márka az év folyamán számottevően leértékelődött a dollárhoz képest, a forint márkával szembeni leértékelése pedig elmaradt az infláció ütemétől. A második fél évben ráadásul három új hotellel bővült a 4 és 5 csillagos szállodai kapacitás, megnövelve a versenyt. A Danubius vezetőinek várakozásai szerint mivel az új szállodákat Magyarországon először megjelenő láncok üzemeltetik, így ezek többségében nem a már meglévő vendégkört osztják tovább, hanem új vendégkör megjelenéséhez vezethetnek.
A pénzügyi eredmény az egy évvel korábbi 446 milliós nyereségből közel százmilliós veszteséggé alakult át. Ennek elsődleges oka a megnövekedett hitelállomány után fizetett kamat, illetve átértékelési veszteség. A csoport 42,5 millió márka, 6,6 millió dollár és 10,6 millió euró összegű hitelállománnyal bírt.
A Danubius tavaly összesen 4,85 milliárd forintot költött felújításokra. A nagyobb szabású beruházások sorában várhatóan az idén zárul le a Thermal Hotel Margitsziget rekonstrukciója, valamint a Budapest Hilton felújítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.