A Magyar Posta Rt. ingyen szeretné megszerezni a Postabankot -- derült ki az elfogadásra váró stratégia főbb elemeinek ismertetésekor. Kalmár István elnök-vezérigazgató szerint a banki tevékenység nem idegen a postától. A társaság tavaly mintegy ezermilliárd forint értékű megtakarítási forgalmat bonyolított le az OTP-nek, a Postabanknak és az államkincstárnak, pénzforgalmuk pedig 4700 milliárd forint volt. Az elképzelések szerint a posta állami apportként szeretne hozzájutni a Postabankhoz. Az igazgatóságban és a felügyelőbizottságban is irányító többséget kívánnak szerezni. A jelenlegi jogszabályok szerint a posta csak 15 százaléknyi Postabank-részvényt kaphat meg, de ha a parlament elfogadja az egységes hírközlési törvényt, nem lesz akadálya annak, hogy a társaság 100 százalékban tulajdonába vegye a pénzintézetet. A tervek szerint jogi önállósága megmaradna, de Magyar Posta és Takarékpénztár Rt.-re változna a neve.
Az elfogadásra váró stratégia szerint a posta biztosítótársaságot is alapítana. Erre építené ki a köztisztviselők és a közalkalmazottak életpályájával összefüggő biztosítási rendszert. A stratégia része a kormányzati kommunikációs rendszer, a Petra kiépítése is.
A postatársaság jelenleg alulfinanszírozott, jegyzett tőkéje 11,613 milliárd forint, saját tőkéje jelenleg 34 milliárd. Ezért kezdeményezték, hogy első körben 15 milliárd forinttal megemeljék. A tervezett fejlesztésekhez a posta további állami hitelgaranciát kér. A kormány a közelmúltban 15 milliárdos garanciavállalásról döntött, ezt szeretnék 40 milliárd forintra emelni.