Új állampapír-piaci interdealer társaság kezdte meg tevékenységet a magyar piacon, sőt néhány hete létrejöttek az első üzletek -- tudta meg a Világgazdaság. A magyar magánszemélyek tulajdonában levő Treasury Shark (Tryshark) szolgáltatását igénybe vevő intézményi befektetők száma rohamosan nő, hisz immár 23 céggel szerződtek, s további két vezető primary dealerrel is igen előrehaladottak a tárgyalások.
Bár a cég nem az első a hazai elektronikus interdealerek között, a forgalmi adatok, s főként a kedvező díjstruktúra azt mutatja, hogy ezen a speciális területen vezető helyre kerülhetnek.
Az ötlet egyszerű, mindössze egy meglévő üzleti modellt, a bankközi piacon információt közvetítő interdealerek tevékenységét helyezték át hatékonyabb, internettechnológiára épülő, elektronikus rendszerre. A Treasury Shark Interdealer rendszer a bankközi piacon szereplők számára államkötvényekre, diszkontkincstárjegyekre és MNB-kötvényekre vonatkozóan valós idejű információt közvetít, és lehetővé teszi az ezen termékekre vonatkozó ajánlatok bevitelét és az ügyletek megkötését. Ily módon értelemszerűen a vevő és az eladó egymással áll jogviszonyban, nem pedig az interdealerrel.
A Tryshark iránti érdeklődés elsősorban annak köszönhető, hogy az általunk felszámolt jutalék -- melyet a névértékre vetítve számolnak fel -- feleakkora, mint a konkurenseké, s nincs hozzáférést biztosító havidíj sem -- tudtuk meg Kornis Gábor elnök-vezérigazgatótól.
A rendszer egyébként a Budapesti Értéktőzsdén alkalmazott MMTS kereskedési rendszerhez hasonló felületet biztosít az állampapír-kereskedők számára. Két jelentős különbség azonban van.
Egyrészt az üzlet létrejötte után nem válik nyilvánossá, hogy kik voltak az azt megkötő szereplők, másrészt pedig itt 50 millió forintos a legkisebb egység, így nem okozhatnak "zavart" a néhány milliós részteljesítések.
A Tryshark esetében a rendszer interneten keresztül működik, és nincs szükség nagy értékű terminálokra s egyéb költséges beruházásokra, sőt a működéshez szükséges szoftvert is ingyen installálják.
Az 50 milliós, T+2 elszámolású, Keler Rt.-n keresztül bonyolított Tryshark általi standard ügyleten kívül egyéb ajánlat is bevihető a rendszerbe, melynek nagy előnye, hogy megválogathatják a szereplők például azt is, kivel kívánnak üzletet kötni.
A hazai piacon még egy interdealer, a Bondtrade tevékenykedik. Ők azonban telefonos úton kötik üzleteiket, illetve annak segítségével hozzák össze az ügyfeleket. A közeljövőben egyébként a rendszer bővítését tervezik, így hamarosan elérhetővé válnak a devizatermékek, a bankközi hitelek, a repo és vállalati kötvények is. Mivel a Treasury Shark Interdealer egy zártkörű, csak a szerződő partnerek által hozzáférhető rendszer, ahol az adatok áramlása nem külön erre a célra fenntartott vonalakon, hanem az interneten történik, ezért a cég szeretné ezt a szolgáltatást bevezetni több kelet-közép-európai országban is.