Április 1-jétől kamatcsökkentésről döntött a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) -- tudatta a társaság közleményében. A mérséklés ezúttal az államilag nem támogatott lakáshiteleket és a szabad felhasználású általános jelzálogkölcsönöket érinti.
Az otthonfelújításra, korábbi lakáshitelek kiváltására, lakó- és üdülőtelek vásárlására, üdülő és hétvégi ház vételére, építésére, bővítésére felvehető kölcsönök kamata áprilistól 14,1 százalékra csökken az eddigi 14,9-ről. A szabad felhasználású kölcsön kamata 15,8-ről 15,5 százalékra módosul.
Mostani kamatlépésével az FHB a jelzálog-hitelezésben egyre éleződő versenyre kíván reagálni -- közölte a társaság.
Az FHB legutóbb február 1-jén az államilag támogatott lakáshitelek kamatait mérsékelte. A használt otthon vételére, bővítésére, korszerűsítésére így közel két hónapja 10,9, új lakás vételére és építésére pedig 6,2 százalékos kamaton juthatnak kölcsönhöz a jelzálogbank ügyfelei.
Március 19-étől jelentős mértékben csökkentette saját lakáshitelét a -- döntően szintén állami tulajdonban lévő -- Konzumbank is. Eszerint az építésre, bővítésre, felújításra, korszerűsítésre szolgáló kölcsön kamata 16,5 százalékra csökkent az eddigi 17,75-ról.
Mint emlékezetes, az FHB februári lépését elsőként az OTP Bank követte, amely március 1-jétől 16 százalékra mérsékelte piaci lakáshiteleit, és "lefaragott" jelzálogkölcsöneiből is. Nyomában a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint a Postabank március 15-étől, a CIB Bank pedig hétfőtől vágott kamatot.