A kazánszén napi piaci ára az elmúlt 12 hónapban 50 százalékot meghaladóan nőtt, s már több mint 3 dollárral fölülmúlja a folyó évre megállapított 28,75 dolláros szerződéses árszintet. A drágulást segíti, hogy előrejelzések szerint a világ kazánszénimportja erősödhet a következő években, elsősorban az ázsiai erőművek jóvoltából. Ez utóbbiak igénye tavaly is bő 10 százalékkal bővült. Az ázsiai erőművi kapacitások 2006-ig várhatóan 20 gigawattal, azaz 20 százalékkal duzzadnak.
Ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kazánszén ára is hosszabb távon lendületben marad. Ausztrália, Kína és Indonézia ugyanis addig lényegesen bővítheti a kivitelét. A világ legnagyobb szénszállítója, Ausztrália arra számít, hogy tíz év alatt a mostani 80-ról 120 millió tonnára növelheti külföldi eladásait. Kína, az USA után a második legnagyobb széntermelő jövőbeni lehetőségei is jók. A bányatermelés hatékonyságának javulásával az ázsiai birodalom exportja 2006-ig elérheti az évi 70 millió tonnát. Tavaly is már 55 millió tonnát értékesített külföldön, ami 30 százalékos bővülés 1999-hez képest. Indonézia esetében viszont a belső felhasználás -- gazdasági és politikai okokkal magyarázott -- visszaesése adhat nagyobb lendületet az exportnak.
A kohászati kokszolható szén ausztrál és kanadai exportőrei a minap megállapodtak japán vevőikkel az áprilistól érvényes új szállítási árakról. E szerint a kemény kohószén tonnája 3 USA-dollárral, azaz közel 8 százalékkal (42,75 dollárra), a félkeményé pedig 8 dollárral, azaz több mint 23 százalékkal drágul. Így ez utóbbi szénkategória árai is részben elérték a kemény szén árszintjét, amelytől korábban mintegy 6 dollárral elmaradtak. A nagy hamutartalmú félkemény szén viszont továbbra is 2-3 dollárral olcsóbb a keménynél. A szilárdulásban a kínálat korlátozása (Kanadában és Németországban bányákat zártak be, Lengyelország is mintegy kétmillió tonnával szűkítette exportját), valamint a japán acélipari termelés újbóli erősödése egyaránt szerepet játszott.
Az erőművekben hasznosított kazánszén árairól még nem állapodtak meg az ausztrálok és a japánok, de az elemzők itt is tonnánként 2,50--5,00 dolláros, azaz 8--18 százalékos drágulásra számítanak -- írja a Financial Times. Egyes termelők 25 százalékos emelést szeretnének.