Chicagóban pénteken ötheti csúcsot ért el a márciusi szállítású búza ára, három nap alatt közel 5 dollárral emelkedve tonnánként. Az USA kiviteli esélyeit ugyanis újra ígéretesebbnek ítéli a piac. Egyiptom nagyobb mennyiségű amerikai búzát vásárolt a napokban, és az EU más észak-afrikai vevői is követhetik a példát a nyugat-európai száj- és körömfájásjárvány okozta pánik nyomán. Ráadásul a washingtoni agrártárca tovább csökkentette az idei készlet-előrejelzést. Ez utóbbi szerint a világkészletek 109 millió tonna alá süllyednek az idény végére, 17 millióval elmaradva a tavalyi, 28 millióval a két évvel korábbi szintjüktől. Kanadában úgy vélik, hogy a következő kereskedelmi évben negyvenéves mélypontra -- 14,2 százalékra -- eshet a készlet/felhasználás arány a világpiacon.
Összességében 2,6 illetve 2,2 százalékkal drágult a májusi szállítású kukorica és szójabab is, de péntekre már kifulladt a lendületük.
A kávéárak újra lejtőre csúsztak, főleg a New York-i tőzsdei készletek duzzadása nyomán. A besszhangulaton a közép-amerikai termelők azon újabb korlátozó elképzelései, hogy a gyenge minőségű nyerskávét kivonnák a piaci kínálatból, sem tudtak változtatni. Megtorpantak a kakaóárak is, Londonban tonnánként 29 fonttal süllyedt a májusi ár. Ám a csökkenés aligha lesz tartós, hiszen nemcsak a piacvezető Elefántcsontpart, hanem a második legnagyobb termelőnek számító Ghána exportja is gyengült az elmúlt évihez képest.
A nyersolajpiacokat eleinte főleg a besszvárakozások uralták, hétheti mélypontra nyomva az árakat. Az előző héten ugyanis megint bővülni kezdtek az USA készletei, ráadásul az összkereslet növekedésének lassulásáról is beszéltek az elemzők. Később ismét felerősödtek az OPEC-kvóták újabb csökkentésével kapcsolatos spekulációk, és ezzel az árak is némileg szilárdultak. Ám az egész hetet tekintve New Yorkban még 4,1 százalékkal gyengültek a frontjegyzések, és a londoni brent barrelenkénti ára is mintegy fél dollárral alacsonyabban zárult.
A palládiumárak lejtője viszont tartóssá vált az orosz kínálat erősödésével, illetve az autókatalizátor-gyártók keresletének várható csökkenésével. Londonban a troy unciánkénti rögzített árszint 81 dollárral esett egy hét alatt.
A londoni színesfémpiacról ugyanakkor általános szilárdulást jeleztek. A réz 51, az alumínium pedig 34 dollárral drágult háromhavi szállításra.