A rendelkezésre álló bizonyítékok mérlegelésével az LB megváltoztatta a TVK és a Buda-Cash közötti perben az elsőfokú bíróság ítéletét. A brókercégnek az 1998 októberében megszűnt portfóliókezelési megállapodás alapján 341 millió forintot és annak járulékait, összesen mintegy félmilliárd forintot kell megfizetnie a TVK-nak.
A vegyipari társaság négy portfóliókezelési megállapodást kötött a brókercéggel. A per alapjául szolgáló hozamgaranciás szerződésben megnövelték a kockázatos derivatív ügyletek arányát. A tőzsdei krízis mélypontján lejárt ügyletben a brókercégre bízott 500 millió forint 160 millióra apadt, melyet a Buda-Cash a megmaradt tőke után vállalt 34 millió forintos garantált hozammal együtt átutalt a megbízónak. A TVK az elvesztett tőkét követelte a perben, azonban az elsőfokú bíróság ítélete az alperes brókercégnek adott igazat.
A felperes fellebbezése folytán az LB jogerős döntése a TVK keresetét alaposnak találta. A szóbeli indokolás szerint a hozamgarancia magában foglalja a tőkegaranciát is. Emellett a TVK az ügyletben "laikus fél" volt, így javára kellett értelmezni a szerződés bizonytalan kitételeit.
Ezek között szerepelt az elnevezés (private banking exclusive), ami az LB szerint betéti konstrukcióra utal, továbbá aggályosnak találták a kockázatfeltáró nyilatkozatot is. (A hányatott sorsú okiratot egyébként a rendőrség a TVK pénzügyi igazgatója elleni nyomozásban lefoglalta, majd az nyomtalanul eltűnt.)
Az írásbeli ítélet kézhezvétele után ügyfelemnek a bírósági letétbe való teljesítést fogom javasolni, mert az ítélet ellen felülvizsgálati kérelem benyújtásának lehet helye -- mondta Georgi Kornél, a Buda-Cash jogi képviselője.
Az összeg kifizetése nem befolyásolja a brókercég biztonságos működését -- hangsúlyozta Pintér Zoltán elnök-vezérigazgató. A mintegy félmilliárd forintot alárendelt kölcsöntőke bevonásával rendezik, melyet a cégvezető mellett Elek István monacói tiszteletbeli konzul érdekeltségébe tartozó cégek egy független számlán már elkülönítettek.
A 900 millió forintos jegyzett tőkéjű Buda-Cash egyébként befektetési társasággá kíván válni, így a rendes közgyűlésen alaptőke-emelésre is sor kerül. Tovább folytatják termékfejlesztésüket, hamarosan egy amerikai céggel lépnek stratégiai partnerségre.
Lapunk kérdésére egyébként a brókercég egyik képviselője sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a szerződésben nem a tőzsde mellett működő választott bíróság kizárólagos illetékességét kötötték ki.