Tegnap lejárt a határidő a második legnagyobb lengyel olajtársaság, a Rafineria Gdanska megvételére szóló ajánlatok beadására. Az eladást lebonyolító Nafta Polska a gdanski finomító 75 százalékát adja el, s mint ismert, az első rosta után öt társaság marad versenyben. A Nafta tegnapi közleményéből ugyanakkor az derül ki, hogy a shortlisten szereplő öt pályázó közül három visszavonulót fújt, és a Rafineria átvilágítása után nem adta be végső, visszavonhatatlan ajánlatát.
A Mol a várakozásoknak megfelelően beadta az ajánlatot, egyetlen konkurense az angliai bejegyzésű Rotch Energy Ltd., mely a Rotch és az amerikai MW Kellog által alkotott konzorcium. A Nafta Polska szerint két hétre lesz szükségük az ajánlatok elemzéséhez, azaz várhatóan már e hónap végén döntenek arról, hogy csak az egyik, vagy mindkét pályázóval tárgyalásokat kezdenek az eladásról. A lengyel vagyonkezelő már április folyamán el szeretné adni a finomító papírjait.
Az utóbbi hetekben több elemző is a Molt nevezte meg a legesélyesebb befutónak, többnyire azért, mert a magyar olajtársaság tekinthető az egyedüli szakmai befektetőnek. Noha már korábban is felmerült, az utóbbi napokban egyre többen emlegetik a Mol és a PKN együttműködését mint döntést befolyásoló tényezőt.
Noha nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kapcsolatban van a Mol és a legnagyobb lengyel olajtársaság, ugyanakkor szinte az összes elemző tényként kezel valamilyen szintű s a jövőben szinte biztosan szorosabbá váló együttműködést, szövetséget, partneri viszonyt a két cég között. A PKN-t éppen azért zárták ki a Rafineria-tenderből, mert nem akarták, hogy a gdanski finomító megszerzése révén monopolhelyzetbe kerülhessen a lengyel piacon, s sokak szerint majdnem ugyanezt jelentené a Mol győzelme: legfeljebb a PKN "házon belül" osztozna meg a lengyel piacon a magyar céggel.
Az elemzők szintén megemlítik, hogy a Mol esetleges befutásával -- ha gázárfronton nem történik változás -- a magyar cég eladósodottsági mutatói már meghaladnák a kritikus szintet.