Chicagóban a héten felgyorsult -- 5,6 százalékra -- a kukoricaárak esése, amelyek végül négy és fél havi mélyponton landoltak, főleg a japán vevők génfélelmekből eredő ódzkodása miatt. A szójadarajegyzések közben nyolchavi mélypontra csúsztak, és -- a kukoricáéihoz hasonlóan -- már mintegy 12 százalékkal elmaradnak a tavaly március közepi szinttől.
A tömeges kényszervágásokkal járó európai száj- és körömfájásjárvány ugyanis egyszeriben véget vetett az amerikai szójapiac ígéretes növekedésének, amelyet még az állati takarmányokkal kapcsolatos pánik indukált.
A búzapiac hét eleji, az amerikai export felerősödésével kapcsolatos várakozások miatti lendülete is kérészéletű volt. Az USA előző heti hivatalos exportadatai tudniillik még nem támasztották alá a felfokozott kereskedői reményeket. Így a keddi nyolcheti csúcsot követően meredek lejtőre csúsztak az árak, és a zárónapon már az előző pénteki szinttől is több mint három dollárral elmaradtak.
Tovább erodáltak a kávépiacok is. New Yorkban a májusi szállítású arabica kávé tonnánkénti ára 65 dollárral esett, és immár 1345 dollár alá süllyedt, amire 1993 júniusa óta nem volt példa. A londoni robustapiacon is közel 30 dolláros volt a heti árcsökkenés. A kakaóárak szintén lejtőn maradtak, New Yorkból például 4,7 százalékos gyengülést jeleztek. A nagyobb termelési hiányt jósló előrejelzések után ugyanis ismét javulni kezdtek a legnagyobb exportőr, Elefántcsontpart terméskilátásai.
A nyersolajpiacokon csak a hét végén vált biztossá, hogy az OPEC-kvóták szűkítése nem a minimális, hanem a maximális várakozásokat fogja igazolni. Korábban inkább a besszhatások voltak a meghatározók -- lásd a világkereslet nagyobb lassulását váró IEA-jelentést. Így a nyersolaj világpiaci árai csak pénteken kezdtek szilárdulni. Ám előzőleg a londoni brent barrelenkénti ára áprilisi szállításra 24 dollár közelébe, az OPEC-politikát alakító jelzőár pedig 23 dollár alá süllyedt. Az OPEC-olajok múlt heti barrelenkénti átlagára is "csak" 23,88 dollár volt, immár érezhetően elmaradva a kartell által célul tűzött 25 dollár körüli árszinttől.
A színesfémek közül figyelemre méltó volt a rézárak folytatódó gyengülése, amiért főleg az USA-beli ipari termelés ötödik hónapja tartó visszaesését okolják. Így New Yorkban 4,1 százalékkal esett egy hét alatt az árszint, immár 15 százalékkal elmaradva a múlt őszi hároméves csúcstól.