Nem gyakorolt különösebb hatást a hazai piacra az amerikai bejelentés, mely szerint lisztéria baktériumot találtak egy Pick-szalámiszállítmányban. A piacon több találgatás is lábrakapott a történtek hátteréről, az elemzők nem tartják jelentősnek az esetet.
A Pick-csoport exportszerkezetén belül rendkívül kis részt képvisel az Egyesült Államokba irányuló kivitel, vagyis a társaság pénzügyi helyzetére gyakorlatilag nincsen befolyása az amerikai lépésnek -- véli Soós Marcell, a Concorde elemzője. A lisztéria-ügyből fakadó presztízsveszteség jó kommunikációval szintén elkerülhető lenne -- teszi hozzá. Ez a baktérium ugyanis jellemzően minden hústermékben megtalálható, az EU-szabályozás grammonként 100 baktérium jelenlétét engedélyezi. Az Egyesült Államokban a lisztéria jelenlétét eddig nem ellenőrizték, az élelmiszer-ipari pánik kitörése után pedig megkezdték a lisztériavizsgálatot, és a határértéket nullában állapították meg -- magyarázza meg Soós a történteket.
Szintén nem tartja jelentősnek a Pick amerikai exportját Bónis Miklós, az IE-New York Broker elemzője, hiszen az exportárbevétel alig négy százalékát kitevő "egyéb" kategórián belül is kis részt képvisel az USA-ba irányuló kivitel. Ő azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az eset presztízsveszteséggel jár a hazai cég számára. Egy hasonló botrány a Pick számára fontos piacokon, például az egyre növekvő súlyú Távol-Keleten, komoly problémát jelenthetne a társaságnak.
A húsipari szakemberek nagy többsége "műbalhénak" tartja a történteket, véleményük szerint a húspiaci bizonytalanságot többen is saját pozíciójuk erősítésére, és a vetélytársak befeketítésére használják. Szerintük könnyen elképzelhető, hogy valakinek "csípte a szemét" a minden fertőzéstől mentes magyar húsipar, melynek hírén a lisztériafertőzéssel kívánt rontani egy keveset. Többek szerint e baktériumok felfedezése a Pick-szalámiban egyedül az amerikai hústermelők érdekeit szolgálja.
Mások szerint viszont az is elképzelhető, hogy a Picknél összekeveredett az amerikai és európai piacra szánt szállítmány, így kerülhetett az EU-határértéknek még megfelelő, ám kimutathatóan lisztériás szalámi az Államokba.