A Federal Reserve után a Bank of England is újabb kamatcsökkentést hajtott végre. Az angol központi bank 25 bázisponttal, 5,5 százalékra mérsékelte irányadó kamatát.
A döntést az amerikai gazdaság lassulásának a brit gazdaságra gyakorolt hatásával indokolták. A szigetország gazdasága az idén az elemzők várakozásai szerint 2,5 százalékkal növekszik, szemben a 2000-ben regisztrált 3 százalékos GDP-bővüléssel.
Az angol szolgáltatóipar -- amely a GDP kétharmadát adja -- márciusban az elmúlt hat hónap legalacsonyabb növekedési ütemét produkálta. A kereskedők oldaláról szintén a gazdasági lassulásra utaló visszajelzések érkeznek. Az exportcégek szerint minden amerikai ügyfelük igyekszik késleltetni megrendelését, vagy egész egyszerűen visszamondja azt. Az amerikai export pedig 15 százalékát teszi ki az angol kivitelnek.
A kereslet csökkenése egyben az infláció mérséklődését is magával hozta, januárban és februárban a fogyasztói árindex kevesebb mint 2 százalékkal emelkedett. Ez pedig elmarad a központi bank 2,5 százalékos céljától, aminek eléréséhez szakértők szerint további kamatcsökkentések vezethetnek el.
Nem túl biztató a helyzet a londoni tőzsdén sem. A csökkenő vállalati profitok sok befektetőt részvényeinek eladására késztettek. A brit lakosság több mint 20 százaléka tartja részvényekben megtakarításának egy részét, szemben az európai 10-15 százalékkal, így a süllyedő árfolyamok által kiváltott negatív vagyoni hatás jóval érezhetőbb, mint Európában. Ehhez jön még a fertőző száj- és körömfájás keltette bizonytalanság és az állatállomány csökkenése.
Piaci elemzők úgy vélik, hogy az év végéig további kamatvágásokra lehet számítani. A határidős kamatkontraktusok is ezt mutatják, melyek elszámolóáraiba a harmadik negyedévig 50 bázispontos csökkenés árazódott be.