Az ágazat világgazdasági tendenciái nem kedveztek a BC első negyedéves gazdálkodásának. A PVC-por értékesítési átlagára február közepére 22,8 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly októberi értéknél, bár azóta erőteljes pozitív korrekció következett be. Más termékek -- elsősorban az MDI, a kompaundok és a feldolgozott műanyag félkésztermékek -- jövedelmezősége viszont fokozatosan javult a negyedév során.
Az értékesítés árbevétele 31,7 milliárd forintot tett ki, ami 38,5 százalékkal haladja meg a bázist. Ebből a PVC-por részesedési aránya a bázisidőszak 50,5 százalékos arányáról 31,6 százalékra csökkent. Kiugró mértékben nőtt az egyéb termékek -- főleg az ammónia, a sósavoldat, a hypo és a polisztirol -- külföldi értékesítésének bevétele.
Itt éreztette hatását a cseh MCHZ konszolidálása, amely a műtrágya, a ducol és a speciális aminok révén önmagában 3,8 milliárd forinttal dobta meg az egyéb termékek árbevételét.
Az értékesítés közvetlen költségei azonban mintegy 60 százalékkal ugrottak meg, ami a többletértékesítés mellett a növekvő alapanyag- és energiaárakra vezethető vissza.
A 3,05 milliárd forintos üzemi eredmény csak 78,4 százaléka a bázisnak, azonban 282 százalékkal haladja meg a 2000. évi harmadik negyedév teljesítményét. A kamatköltségek nettó értéke 243 millió forintos negatívumot mutat, ami megugró beruházások és akvizíciók miatt növekvő hitelállománnyal magyarázható.
A 2,8 milliárd forintos nettó eredmény 26,4 százalékkal kevesebb a bázisnál, azonban nagyságrendekkel meghaladja az 1,2 miliárd forintos elemzői konszenzust.
A jelentés kiemeli, hogy az EBITDA mindössze 9 százalékkal csökkent 4,4 milliárd forintra, ami jó alapot ad a társaság folyó évi beruházásainak finanszírozásához.
A BorsodChem gazdálkodása tehát a kedvezőtlen körülményekhez képest kitűnőnek mondható. A magyar tőkepiac nagy vesztesége, hogy ezek a szempontok legfeljebb másodlagosak a cég megítélésében.