Hétfőn robbanás történt, majd tűz ütött ki az amerikai Conoco társaság angliai (Killingholme, Lincolnshire), s egyben legnagyobb európai kőolaj-finomítójában. Ennek következtében két periferiális egység kivételével leállásra kényszerült a napi 230 ezer barrel feldolgozói kapacitású üzem -- jelentette a Reuters. A hír újabb tápot adhat azoknak a spekulációknak, miszerint a világ meghatározó piacán, az USA-ban benzinszűke fenyeget a nyári fogyasztási főidényben. A nevezett Conoco-egység ugyanis ama európai finomítók egyike, amelyek az amerikai piacra is termelnek. (A finomító napi benzintermelése 81 500 barrel körül mozog, ennek mintegy felét értékesítik a szigetországon kívül a Bloomberg értesülése szerint.)
Az USA-beli benzinkészletek apadtak az elmúlt hetekben, jelenleg mintegy 5 százalékkal elmaradnak a tavaly áprilisi, erősen megcsappant készletszinttől is. A hiánypszichózis újbóli erősödésére utal az is, hogy a New York-i tőzsdei benzinárak hétfőn ismét kilenchavi csúcs fölé lendültek, több mint 30 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi szintet. A rotterdami napi piacon tegnap délelőtt 9-10 dollárral -- 335 dollár közelébe -- drágult a benzin tonnája.
Bár a múlt heti amerikai készletmozgásokról szóló jelentés csak lapzártánk után vált nyilvánossá, benzinből valószínűleg folytatódott a kínálat szűkülése, legalábbis erre utal a Reuters körkérdése. Amennyiben így van, tovább szilárdulhatnak nemcsak a benzin-, hanem a nyersolajárak is, amelyek már az angliai havária hírére is jelentősen duzzadtak.
Londonban kedden délelőtt kéthavi csúcsra, 28 dollár fölé nőtt az északi-tengeri brent barrelenkénti ára, ami közel 3 százalékos emelkedés az ünnepek előtti zárószinthez képest. Folytatódhat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kínálta nyersolajok drágulása is. A kartell ominózus árkosara hétfőn már barrelenként 25,52 dollárra, azaz 52 centtel az általában kívánatosnak tartott átlagszint fölé emelkedett. Ez utóbbi átlaga a múlt héten 24,65, márciusban pedig csak 23,70 dollárt tett ki.