BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leginkább a gabonaexport nő

Az agrárpiacokon várhatóan véget érnek a "szűk esztendők" és a világpiaci árak 2006-ig fokozatosan erősödnek. Az összkereslet ugyanis a feltörekvő országok jóvoltából gyorsabban nő, mint a kínálat. Így a fejlett államok (OECD) agrárexportja, elsősorban a gabonafélékből, új lendületet vehet a következő években.

A mezőgazdasági áruk piaci kilátásai, mindenekelőtt egyes gabona-, hús- és tejtermékek esetében, javulnak a következő években -- jósolják az OECD elemzői a 2001--2006. évi előrejelzésükben. Ázsiában, Latin-Amerikában és Oroszországban ugyanis folytatódhat a gazdaság gyors kilábalása a kilencvenes évekbeli pénzügyi válságból, és a Föld népessége is tovább gyarapodik. így az agrárnyersanyagok, -termékek iránti kereslet gyorsabban nőhet, mint a termelés, leapasztva a feleslegeket.
Az agrártermelés bővülése a jövőben elsősorban a hozamok javulásától várható, főleg a feltörekvő országokban. Ám ez utóbbi régiók igényével így sem tarthat lépést. A fejlett országok exportesélyei ezért erősödnek. Az OECD összes nettó exportja gabonából 29 százalékkal, húsfélékből 19 százalékot meghaladóan, tejtermékekből pedig 6 százalékkal nőhet az 1995--1999. évekbeli átlagszinthez képest.
Az összkínálatban az állati eredetű termékek, valamint a takarmányok térnyerésére lehet számítani. A gabonafélék össztermelése például évi 1,6 százalékkal, tehát az előző évtized második felénél gyorsabb ütemben nőhet, ugyanakkor a kenyérgabonáé elmarad ez utóbbitól.
A túlkínálati nyomás enyhülése minden bizonnyal a világpiaci árakban is érezteti majd hatását. A gabonafélék (ezen belül a rizsé kevésbé) és az olajos magvak az egész időszakban folymatosan drágulhatnak -- átlagos időjárást és a jelenlegi piacszabályzások fennmaradását feltételezve. Ennek ellenére 2006-ig aligha fogják elérni a kilencvenes évek közepén elért csúcsukat, inkább szorosan az 1995--1999. évi átlagszint közelébe várhatók.
Ennél nagyobb lendületet vehetnek az árak egyes hús- és tejtermékek esetében -- vélik a párizsi székhelyű szervezetnél elsősorban a növekvő vásárlőerőre hivatkozva. Annál is inkább, mert a tejtermékek -- a vajat kivéve -- már két éve túljutottak a mélypontjukon. A sertés- és marhahús világpiaci ára mindazonáltal várhatóan továbbra is ciklikusan mozog, azaz a növekedést időről időre esési időszakok szakítják meg. A sertéshúsok esetében az ágazat szerkezeti változásai -- a hatékonyabban, olcsóbban termelő nagy cégek törtek előre -- is mérsékelhetik a drágulás ütemét, különösen az észak-amerikai piacokon. Egyes húsok és állati eredetű takarmányok drágulását a "kergemarhakór", a BSE (EU), valamint a száj- és körömfájásjárvány (EU, Argentína) okozta regionális keresletcsökkenés is gátolhatja. Ettől függetlenül, a csendes-óceáni térségben növekvő marhahúsárakkal kell számolni.
Az egy főre jutó fogyasztás, ami az agrártermékek összességét tekinti, az OECD-országok többségében már elérte a tetőpontot. A kereslet ezért a jövőben nem mennyiségben, hanem a minőségben fejlődhet, amiből főleg az egészségesebb táplálkozást szolgáló, illetve a nagyobb feldolgozottságú termékek profitálnak. A húsfogyasztásban például előretörnek a fehérhúsok, többek között a szárnyasok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.