Ma kezdődik a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) újabb soron kívüli helyszíni ellenőrzése a Partner (volt Premier) Önkéntes Nyugdíjpénztárnál -- értesült lapunk. A hatóság dolgát nehezíti, hogy a kassza az idén tavasszal elköltözött eddigi székhelyéről, és -- legalábbis a közelmúltig -- nem jelentette be új központja címét a PSZÁF-nek.
Úgy tudjuk, a Partner jelenleg a XV. kerületi Molnár Viktor utcában, az adminisztrációt végző Fókusz Pénztárszolgáltató Kft. székhelyén tevékenykedik.
A felügyelet még tavaly december 14-én vonta vissza a Partner tevékenységi engedélyét, függesztette fel annak működését és rendelt el tagfelvételi és kifizetési zárlatot. Erre azután került sor, hogy a Partner meghiúsított egy hatósági ellenőrzést.
A PSZÁF kezdeményezte a pénztár felszámolási eljárását is, ezt azonban a Fővárosi Bíróság június 6-ai végzésével elutasította. (Ez azért volt meglepő, mert a bíróság jóváhagyásával korábban már tíz esetben született pénztárak felszámolásáról szóló jogerős végzés.) A felügyelet ezt megelőző rendelkezései ennek ellenére változatlanul érvényben vannak.
Információnk szerint a Partner vezetése a közelmúltban tárgyalásokat kezdett több nagy önkéntes pénztárral is a tagság átléptetéséről, az állomány átadásáról. A kassza heteken belül levélben készül értesíteni tagjait terveiről.
Az utolsó (kétéves) adatok szerint a multi level marketing (mlm) módszerrel dolgozó Premier/Partner taglétszáma 30 ezer fő volt, a pénztárvagyon 2 milliárd forintra rúgott. A csoporthoz kötődő, immár felszámolás alatt lévő Saturnus Magánnyugdíjpénztárnál is több tízezren fizettek tagdíjat.