Az elemzői várakozásoknál jobb fél évet zárt a Zalakerámia Rt., igaz, üzemi szinten nem sok változás történt az előző esztendő azonos időszakához képest.
A társaság árbevétele 8,4 milliárd forintot tett ki, ami gyakorlatilag megegyezik a bázisértékkel. Mivel a költségek sem nagyon változtak, így az üzemi eredmény is stagnálást mutatott. A közvetett költségeket is magában foglaló üzleti tevékenység eredménye 10 százalékkal, 1,4 milliárd forintra csökkent.
Lényeges változás a pénzügyi eredményben következett be. Tavaly még 1,15 milliárd forintos árfolyamveszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Zalakerámia, ami az idei első fél évben 953 milliós nyereségre módosult.
A hitelállomány egy részének törlesztése csökkentette a csoport kamatterheit is; a kamatkiadások csaknem 200 millió forinttal mérséklődtek, így 36 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest.
Mindezek eredményeképp a Zalakerámia-csoport adózott eredménye 1,73 milliárd forintot tett ki. Ez óriási javulás az előző év 462 milliós veszteségéhez képest, és az elemzői 600-700 milliós konszenzust is jóval meghaladja. A piac ugyan nem reagált különösképpen a gyorsjelentésre, a papír árfolyama 15 forintos emelkedés után 1890 forinton zárt.