Megoldódott az Egis, központi idegrendszerre ható originális gyógyszerének jövőbeli amerikai forgalmazása. Az Egis finn partnere, az Orion ugyanis bejelentette, hogy olyan megállapodást kötött, melynek értelmében az Egis által szállított hatóanyagból, a deramciclane-ből készülő gyógyszert a Pharmacia Corporation fogja piacra vinni az Egyesült Államokban. Az Egis -- több mint 3 százalékot drágulva -- kilenc hónapos rekordon, 11 350 forinton zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsdén.
A finn cég és a Pharmacia szerződése kedvező az Egis számára is, hiszen amennyiben a gyógyszer sikeres lesz, akkor alaposan megnövekedhet a deramciclane iránti kereslet -- mondta lapunknak Kari Varkila, az Orion szóvivője. Mint mondta, a Pharmacia és az Orion közösen végzi majd el a kutatás harmadik klinikai fázisát az Egyesült Államokban, a gyógyszer pedig négy-öt éven belül kerülhet piacra.
A hasonló gyógyszertermékek piacának nagyságát szakértők 2-3 milliárd dollárosra becsülik. Az idegrendszeri túlterheltség, idegesség és szorongás elleni új gyógyszer kedvező esetben akár 50 százalékos részesedést is szerezhet, ami jelentős royaltybevételt eredményezne az Egisnél. A royalty mértékét az Egis nem hozta nyilvánosságra, de elemzők szerint elérheti az árbevétel 10 százalékát is.
Egy megfelelő marketingpartner megtalálása már időszerű volt, az Orion ugyanis nem elég erős a nyugati piacokon -- mondta Frances Cloud, a Nomura elemzője. A Pharmacia viszont jelentős értékesítési infrastruktúrával rendelkezik, bár tény, hogy a hasonló termékek piacán nem számít a legjelentősebb szereplők közé -- tette hozzá. A Merrill Lynch adatai szerint a központi idegrendszerre ható (CNS) gyógyszerek mintegy 30 milliárdos forgalmából a Pharmacia 3 százalékkal részesedik.
A deramciclane-t az Egis fejlesztette ki, az ebből készülő gyógyszer gyártásáról és a forgalmazásról azonban már korábban megállapodott az Orionnal. Eszerint a deramciclane-t az Egis szállítja, a gyártás viszont kizárólag az Oriont illeti. Az értékesítés Nyugat-Európában az Orion feladata, Kelet-Európa és Oroszország viszont az Egisé. Az amerikai eladásokra egyébként opciót kapott az Orion is, mint ahogy a Pharmacia is értékesíthet Európában.