Éles bírálatok érték a napokban a Deutsche Bankot, mivel meglehetősen kétesnek látszó körülmények között üzletelt a Deutsche Telekom (DT) részvényeivel. A pénzintézet közvetlenül azt követően jelent meg egy jelentős DT-részvénypakettre adott eladási megbízással a piacon, hogy elemzői megrősítették a távközlési papírra vonatkozó vételi ajánlásukat.
A Financial Times szerint több alapkezelő fontolgatja, hogy az ügy miatt a jövőben nem ad kereskedési megbízásokat a Deutsche Banknak. Mások eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy az eset újabb példát szolgáltat a befektetési bankoknál dolgozó elemzők függetlenségének hiányát felrovó bírálatok alátámasztására.
A Londonban a legjobb távközlési elemzői csapatként számon tartott Deutsche Bank szakértői augusztus 6-án erősítették meg vételi ajánlásukat a Deutsche Telekom részvényeire, s ennek lehetett némi szerepe abban, hogy a papír aznap 3,6 százalékkal drágult. Másnap reggel a Deutsche Bank bejelentette, hogy az előző záróárnál 2,5 százalékkal alacsonyabb szinten 1,04 milliárd eurónyi DT-részvényt kínál eladásra egy ügyfele megbízásából.
Piaci híresztelések szerint a hongkongi Hutchison Whampoa, vagy az amerikai Telephone & Data Systems szabadulhatott meg papírjaitól. A blokkeladás mindenesetre meglepetést keltett, mivel jelentősebb részvénymennyiség piacra érkezésére csak szeptemberben lehetett számítani. A júniusban felvásárolt VoiceStream részvényesei ugyanis egy lock-up megállapodás alapján csak augusztus után válhatnak meg a birtokukba került Deutsche Telekom-részvényektől.
A Deutsche Bank becslések szerint mintegy 10 millió eurót kasszírozhatott az eladási megbízás teljesítésével. Elvileg elképzelhető, hogy a részvényeladás és a kiadott elemzés egymástól független volt, de az időzítésük mindenképp nagyon szerencsétlennek tekinthető -- hangsúlyozta több alapkezelő.