Míg tavaly világszerte 588 millió tonna szénre volt kereslet, az idén előreláthatóan 599 millió tonnára -- jósolja a Sydneyben működő fémipari kutatóintézet, az AME Mineral Economics. Az acélgyártók által használt kokszszén importja várhatóan 0,5, míg az erőművekben használt széné 2,5 százalékkal nő.
Az erős kereslet javíthatja az exportőrök helyzetét, mint például BHP Billitonét vagy a Rio Tinto csoportét, ellensúlyozva ezzel a bányavállalatok azon veszteségeit, amit viszont az alacsony fémárak -- mindenekelőtt rézé -- miatt szenvednek el. A fémek árcsökkenése mögött a globális gazdasági fejlődés lassulása áll -- idézi az elemzést a Bloomberg. A BHP és a Rio az elmúlt két hónapban több mint 600 millió dollárt költött új szénbányákra, hogy azok termelésével meglovagolja a növekvő keresletet.
A piac szűkülése a múlt év derekán kezdődött, s most sem lehet igazi élénkségről beszélni Lawrie Fanshaw, az AME szénipari elemzője (a hivatkozott jelentés készítője) szerint. Attól viszont már nem kell tartani -- teszi hozzá --, hogy összeomlana a piac.
A kazánszénárak a múlt év eleje óta több mint 50 százalékkal nőttek, a kereslet főleg Japánban, Koreában és Tajvanon erősödött, de élénkülés mutatkozott az USA-ban és Európában is. Az április elejétől kötött hosszú távú (az áramtermelők és a bányák közötti) szállítási megállapodások átlagosan 20 százalékos drágulást takarnak.
Az azonnali szállítású fűtőszén ára Ázsiában tonnánként 33--34 dollár között mozog, míg egy hónapja 34 dollár fölött volt. Tavaly év elején viszont 21 dollárba került. Egyébként ennek a szénfajtának van a legnagyobb piaca, forgalma már tavaly is 9 százalékkal nőtt az ázsiai erőművek erős kereslete miatt.
A BHP Billiton, a világ legnagyobb kokszoltszén-exportőre az idén 22 százalékkal nagyobb mennyiség szállítására állapodott meg a japán acélgyártókkal.
A londoni székhelyű Rio is bejelentette, hogy a csökkenő nyersanyagárak mellett dárguló szénből viszont hasznot húz. Energiaipari csoportja -- amely a szén mellett urániummal is foglalkozik -- az első fél évben 43 százalékkal növelte nyereségét, igaz, ez csak az ötöde a tavalyi első félévi nyereségének.
Az Anglo American társaság júniusban közölte, hogy 425 millió ausztrál dolláros (220 millió USA-dolláros) beruházással Hail Creekben (Queensland) kokszolót épít, éppen a szénárak növekedésére alapozva. A BHP Billiton júliusban tette közzé, hogy 411 milliós ráfordítással megnyitja az Mt. Arthur North bányát Ausztráliában, hogy onnan kohószenet szállítsanak.
A BHP Billiton, a Rio, az Anglo American Plc. és a Glencore International AG -- a négy vezető szénexportőr -- adja a világ szénkínálatának 37 százalékát.