Magyarország jó agráradottságait jelzi, hogy egyik fontos alternatív növénnyé lépett elő az elmúlt két-három évben a vadon termőnél értékesebb, nemesített bodzák termesztése. A 80-as évek végén indult kisebb próbálkozásokat az 1997-et követő nagyobb arányú telepítések követték: 1998-ban 120, 1999-ben 300, míg tavaly 350 hektárt ültettek el egyéni gazdálkodók, őstermelők, agrárvállalkozók és szövetkezetek, kft.-k is. Ezek -- csaknem 200-an -- alkotják a Fejér megyei Válban jegyzett szövetkezetet.
Hazánkban jelenleg 800 hektár bodzaültetvény található vállalkozóknál. Ennek azonban egyelőre csak töredéke termőképes, hiszen az ültetvények három év alatt fordulnak termőre. Mihelyt ez bekövetkezik, mai árakon évi mintegy 600-700 millió forint árbevételre tehetnek szerint a termelők.
Bodzát a szomszédos Ausztriában mintegy 2500, Németországban 1000, Dániában 500 hektáron termesztenek, részben öntözött, intenzív körülmények között. A termésre döntően a hűtőipar és a különféle légyártók, valamint az élelmiszeripar egyéb ágai, valamint a cukrászatok a vevők.
A bodzabogyó beltartalmi értékei számos más gyümölcsével vetekszenek, egy sor nyomelemben, főként a vérképzésnél fontos vasban gazdag, kiugróan magas a C-vitamin-tartalma. A bogyókból nyert sűrítmény természetes adalékul, színezékül szolgál a gyümölcslék és egyes tejtermékek gyártásánál, sőt önállóan lekvárként, szörpként, ivóléként sőt borként is gyakori már a termény hasznosítása.
Az idén a mintegy öt hét múlva kezdődő bodzaszüreten a tavalyi 26-tal szemben mintegy 40 vagon termést, míg két év múlva 180-200 vagonnyit takaríthatnak be. A mostani termésből 10 vagonnyit késztermékké (gyümölcsvelő, lekvár, szörp) dolgoznak fel, a hűtőipar 20 vagonnyira tart igényt, 10 vagonnyit a lékereskedők vásárolnak fel, akik a feldolgozás után külföldön értékesítik, és gyümölcsvelő is készül belőle.
Ami a várható felvásárlási árakat illeti, a lének való bodzáért kilogrammonkénti 50 forinttal, míg az első osztályú, gyorsfagyasztásra alkalmas áruért 70 forint fölötti átvételi árral számolhatnak a termelők.