Az előző napok csökkenése után felgyorsult tegnap a dollár árfolyamának esése a nemzetközi devizapiacokon. Az euró átlépte a 91 centes szintet, ennyit utoljára március közepén kellett fizetni az európai közös pénz egységéért. A jen a nemrég tesztelt 126-os szintről a korábbi napokban 122 alá jutott, tegnap pedig már kevesebb mint 120 jent kellett fizetni egy dollárért.
A dollár az elmúlt hónapban még 15 éves csúcsot ért el a világ hat legfontosabb devizájából álló képzeletbeli instrumentummal szemben, azóta viszont egyértelműen ereszkedő trendbe került. Az elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy most kezdik a piacok a valóságosnak megfelelő súllyal értékelni az amerikai gazdaság problémáit.
Az első fél évben a lehető legrosszabb makroadatok sem tudták a dollárt ledönteni, mivel általános nézet lett, hogy a Fed kamatcsökkentés-sorozata képes a gazdaságot gyorsan visszállítani a növekedési pályára. Ma már az általános vélekedés szerint a jövő év második feléig várni kell a számottevő növekedés beindulására, a kötvénypiacok pedig a jövő hétre várt 25-50 bázispontos kamatcsökkentés utánra újabb őszi vágást áraztak be.
A várakozások szerint a hét hátralévő részében megjelenő amerikai makroadatok is a gazdaság lassulására fognak utalni, ami dolláreladásokra késztette a befektetőket. Szintén nem tett jót a zöldhasú ázsiójának a piaci feltételezés, mely szerint az amerikai kormány feladni készül az erős dollár politikáját. A piaci szereplők szerint amennyiben nem áll ki határozottan Washington az erős dollár mellett, azt a piac bizonytalansággal fogadja, és ez további dollárgyengüléshez vezethet.