Az idén a vártnak megfelelően alakul a hungaricumnak számító fűszerpaprika termelése. A fűszernövényből 6 ezer hektárról 60-65 ezer tonnát takarítanak be a termelők. A szárítást és az őrlést követően várhatóan 8,5-9 ezer tonna kerülhet a csomagolókba, majd a tárolókba, ez 10-15 százalékkal több a tavalyinál.
A készáru több mint felét, 4,5-5 ezer tonnát az idén is exportálják, a többit a lakosság, az élelmiszeripar, a fűszerkeverék-gyártók, illetve a vendéglátószakma használja fel. A hazai fogyasztás másfél évtizede fejenként évente 450-500 gramm. Viszont egyre jobban terjed a paprika különleges felhasználása, például fűszerpaprikakrém, szósz, élelmiszer-színezék és kozmetikumok formájában is.
A paprika továbbra is meglehetősen jó exportáru, de a külföld nyomott árakon veszi meg a terméket. A magyar fűszerpaprikáért kilogrammonként átlagosan 5 márkát fizetnek. A hazai termelők számára kedvező ár valamivel 6 márka fölött lenne -- tudtuk meg az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnökétől. Márkus Ferenc szerint a paprikatermelők az idén várhatóan kilónként 70 forint körüli árat kapnak a nyersáruért, ami 10 forinttal kevesebb a tavalyinál, a 7,50 forintos felárral együtt viszont már magasabb a termeltetési szerződéskor ígért átlagos 65 forintnál.
Ennél többet azért sem bír el az élelmiszeripar, mert a világpiacon, így a legjelentősebb nyugat-európai piacokon is jelen van az olcsó bérköltséggel termeltetett brazil és dél-afrikai papika. Ezek nem eurokonform áruk, ezért egy részüket magyar áruval keverik, s így feljavítva juttatják el a fogyasztóhoz. Teszik ezt annak ellenére, hogy a kalocsai és a szegedi márka védett -- mondja a terméktanács első embere.
Jelenleg egyébként legalább félszáz paprikafeldolgozó üzemet tartanak nyilván hazánkban. A feldolgozókapacitásnak mindössze harmadrésze kihasznált. Gondot okoz az is, hogy a terméktanácsnál nem regisztált termelők és forgalmazók mintegy másfél ezer tonna, a hazai értékesítés ötödét kitevő terméket adómentesen értékesítenek, miközben a legális piacon 25 százalékos áfa terheli az árut. Ez megzavarja a piacot. A terméktanács a probléma megoldására javasolja a paprikaőrlemény élelmiszer termékcsoportba sorolását, amelynek áfája csupán 12 százalékos.