Az idén a vártnak megfelelően alakul a hungaricumnak számító fűszerpaprika termelése. A fűszernövényből 6 ezer hektárról 60-65 ezer tonnát takarítanak be a termelők. A szárítást és az őrlést követően várhatóan 8,5-9 ezer tonna kerülhet a csomagolókba, majd a tárolókba, ez 10-15 százalékkal több a tavalyinál.
A készáru több mint felét, 4,5-5 ezer tonnát az idén is exportálják, a többit a lakosság, az élelmiszeripar, a fűszerkeverék-gyártók, illetve a vendéglátószakma használja fel. A hazai fogyasztás másfél évtizede fejenként évente 450-500 gramm. Viszont egyre jobban terjed a paprika különleges felhasználása, például fűszerpaprikakrém, szósz, élelmiszer-színezék és kozmetikumok formájában is.
A paprika továbbra is meglehetősen jó exportáru, de a külföld nyomott árakon veszi meg a terméket. A magyar fűszerpaprikáért kilogrammonként átlagosan 5 márkát fizetnek. A hazai termelők számára kedvező ár valamivel 6 márka fölött lenne -- tudtuk meg az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnökétől. Márkus Ferenc szerint a paprikatermelők az idén várhatóan kilónként 70 forint körüli árat kapnak a nyersáruért, ami 10 forinttal kevesebb a tavalyinál, a 7,50 forintos felárral együtt viszont már magasabb a termeltetési szerződéskor ígért átlagos 65 forintnál.
Ennél többet azért sem bír el az élelmiszeripar, mert a világpiacon, így a legjelentősebb nyugat-európai piacokon is jelen van az olcsó bérköltséggel termeltetett brazil és dél-afrikai papika. Ezek nem eurokonform áruk, ezért egy részüket magyar áruval keverik, s így feljavítva juttatják el a fogyasztóhoz. Teszik ezt annak ellenére, hogy a kalocsai és a szegedi márka védett -- mondja a terméktanács első embere.
Jelenleg egyébként legalább félszáz paprikafeldolgozó üzemet tartanak nyilván hazánkban. A feldolgozókapacitásnak mindössze harmadrésze kihasznált. Gondot okoz az is, hogy a terméktanácsnál nem regisztált termelők és forgalmazók mintegy másfél ezer tonna, a hazai értékesítés ötödét kitevő terméket adómentesen értékesítenek, miközben a legális piacon 25 százalékos áfa terheli az árut. Ez megzavarja a piacot. A terméktanács a probléma megoldására javasolja a paprikaőrlemény élelmiszer termékcsoportba sorolását, amelynek áfája csupán 12 százalékos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.