Kockázatitőke-alapokból 8 milliárd dollár új befektetést kaptak az amerikai vállalatok a második három hónapban, 66 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi második, és 21 százalékkal kevesebbet, mint az első negyedévben -- derül ki a PricewaterhouseCoopers és a Reuters egyik leányvállalatának közös felméréséből. Az előző negyedévhez képest nem ennyire drasztikus, de azért érzékelhető a visszaesés, az így finanszírozott amerikai vállalatok száma például 752-ről 669-re csökkent.
A kockázati tőke azonban még mindig igencsak kitartónak számít a rendszerint újonnan alapított (start-up) fejlett technológiai vállalatoknál. Az adatokból arra következtethetünk, hogy más tőkeforrások egyenesen menekülnek erről a területről. A kockázatitőke-alapok ugyanis tavaly az első negyedévben ennek a szektornak a tőkeigényét 76 százalékban, az idén viszont már 90 százalékban fedezték.
Magyarországon a kockázatitőke-társaságok által kihelyezett tőke nagysága közel egymilliárd dollárra, a befektetésre váró tőke pedig 300-500 millióra becsülhető, de újabb társaságok megjelenése várható -- állapítja meg a Gazdaságkutató Rt. és a GKIeNet Kft. felmérés alapján készített tanulmányának összegzésében. A technológiai szektor súlya egyébként a kihelyezéseknél 37 százalékos.
A felmérés során a kutatók 18 professzionális kockázatitőke-társaságot, 7 inkubátorházat és 5 nagy magyar magánholdingot kerestek meg. A válaszadók végül a szakma 70-75 százalékát reprezentálták.
A különböző típusú cégek eltérően ítélték meg a kilátásokat (a kiszállási lehetőséggel kapcsolatban például a nagyobbak a legpesszimistábbak), de abban nagyjából egyetértettek, hogy a kockázati tőke hazai piaca igen szűk. Állami szabályozásra a szereplők szerint nincs szükség, de az induló vállalkozásokat az államnak támogatnia kellene.
A válaszokból kiderült: a magyarországi kockázatitőke-iparágban a következő 2-3 évben szegmentáció várható. Itt még csak most jelennek majd meg az iparágra, illetve az életfázisra specializálódott társaságok, de ettől függetlenül az expanziós fázisban levő cégek súlya növekszik majd tovább.
Míg a fejlett piacokon a professzionális befektetőtársaságok a high-tech tőzsdéken uralkodó pesszimista hangulat miatt kivárnak, és ezért nem fektetnek a start-up vállalkozásokba, nálunk ezek a vállalkozások egyszerűen hiányoznak.