Valószínűleg tegnap volt utoljára jelentős forgalma a tőzsdén a BorsodChemnek -- aki ugyanis ma vásárol a vegyipari részvényből, már nem tudja azokat felajánlani a CE Oil and Gasnak. Az osztrák társaság 5300 forintos vételi ajánlata jövő vasárnap jár le, a mai vásárlók pedig a T+5 napos elszámolás és a hétfői ünnep miatt csak egy nappal később rendelkezhetnek papírjaikkal.
Az, hogy a papír árfolyama az elmúlt napokban már közel 10 százalékkal alacsonyabbra süllyedt a felvásárlási árnál, arra utal, hogy a befektetők egy része nem bízik az ajánlat sikerében. Az ajánlattevő akkor köteles elfogadni az ajánlatot, ha a részvények több mint fele a birtokába kerül. A CE-nél a legutóbbi bejelentés szerint 16,06 százaléknyi papír van, így ha a közkézhányadot birtokló részvényesek zöme felajánlja papírjait, akkor 50 százalék fölé kerülhet. Szakértők ellenben figyelmeztetnek, hogy más, szintén Szibur közelinek tartott cégekhez történő rászvényátcsoportosítással a CE még ebben az esetben is könnyedén 50 százalék alatt tarthatja részesedését -- ha tehát érdekei azt kívánják, el tudja érni, hogy az ajánlat sikertelen legyen.
A tegnapi nap tőzsdei fejleményei is azt mutatták, hogy a piac megosztott az ajánlat sikerét illetően, ugyanakkor -- az optimális esetben két és fél hét alatt elérhető 10 százalékos hozam reményében -- az előző napokénál lényegesen erősebb volt a vételi érdeklődés. Nagy tételes vásárlók és eladók is jelentkeztek, egy-egy blokk-kötés keretében pedig 43, illetve 40 ezer darab részvény is gazdát cserélt. Az ajánlat sikerességének kérdésében csak augusztus utolsó hetében nyilatkozik az ajánlattevő, az azonban már most biztosnak látszik, hogy a papír forgalma mellett árfolyama is visszaesik a következő napokban.