A CE Oil & Gas tegnap bejelentette, hogy a BorsodChemre tett nyilvános ajánlatára összesen a jegyzett tőke 43,17 százalékát kitevő részvényt kínáltak fel. Amennyiben az osztrák befektető által korábban kikötött feltételek teljesülnek, akkor részesedése ezzel az eddigi 16,06-ról 59,23 százalékra emelkedik.
A kikötések közül a legfontosabbnak a magyar, az osztrák, a cseh és a szlovák versenyhivatal jóváhagyása látszik. A nyilvános ajánlatban ugyan számos más feltétel is szerepelt, de ezek egy része már teljesült, illetve a CE Oil & Gas egyoldalúan lemondhat azok teljesüléséről. A tranzakcióról végleges döntésnek október 19-ig kell születnie, utána ugyanis automatikusan hatályát veszti az ajánlat.
Elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy a CE Oil & Gas nem fogja hosszabb távon megtartani részesedését. A 24,8 százalékos pakettel bíró orosz petrolkémiai holding, a Szibur egy tegnapi moszkvai sajtótájékoztatón jelezte: kész megvásárolni az osztrákok közel 60 százalékát, amennyiben a CE Oil & Gas a kiszállás mellett döntene.
Szergej Zenkin, a Szibur alelnöke elmondta: a jövő héten találkoznak a CE Oil & Gas vezetőivel, hogy megvitassák a BorsodChem jövőjét. Hangsúlyozta: a Szibur stratégiai befektető, a pénzügyi befektetők viszont -- mint a CE Oil & Gas -- csak néhány évig érdekeltek egy cégben, előbb-utóbb eladják részesedésüket.
A Szibur vezetői már hónapokkal korábban közölték, hogy tárgyalnak a BorsodChem tulajdonosaival egy esetleges részvénycseréről. Ennek keretében az orosz cég tervbe vett tőkeemelése nyomán kibocsátandó új részvényekkel fizetnének a magyar cég papírjaiért.