Októbertől megkezdődik a 9,5 százalékos, változó kamatozású diákhitelek folyósítása, a hiteligénylő lapokat 728 postahivatalban szeptember 3-ától adhatják be a hallgatók -- jelentették be a Diákhitel Központ (DHK) Rt., a Postabank (Pb) és a Magyar Posta tájékoztatóján.
Csillag Tamás, a DHK új vezérigazgatója szerint a kölcsönhöz szükséges forrás bevonásához több szerződést is előkészítettek meg nem nevezett külső partnerekkel (ezek közt állítása szerint nincs a Pb). A megállapodásokat még nem kötötték meg, részben mert az utolsó pillanatig faragni próbálnak a források kamatain. Szükség esetén még az idén akár 30 milliárd forintnyi tőkét is be tudnak szerezni -- tette hozzá.
Információnk szerint azonban a DHK forrásbevonása körül meglehetősen nagy a bizonytalanság. Ennek oka pedig az, hogy a központ mostanáig nem tudott a neki esetleg hitelező kereskedelmi bankok számára is elfogadható költségvetési garanciát szerezni.
A 2001. évi költségvetési törvényben ugyan szó esik ilyen állami kezességről, ám a jogszabály szövege nem egyértelmű, ezért az esetleges kölcsönt nyújtók azt nem fogadhatják el. A törvény megírásakor ugyanis a DHK és a Pénzügyminisztérium (PM) még vitatkozott arról, hogy forrásoldali (a központ által fölvett hitel mögötti) vagy eszközoldali (a hallgatói kölcsönök mögötti) legyen-e a garancia. Egyértelmű kezességet a jogszabály módosításával, azaz a 2000. évi zárszámadási törvény őszi elfogadásával lehetne adni. Ez viszont csak az idén decemberben lép életbe.
E helyzetben a PM az idén nyáron többször is a kormány elé vitte azt az elképzelést, hogy a büdzsé adjon háromhavi (október és december közötti) limitált plafonú egyedi kormánygaranciát az olcsóbb forrásszerzéshez. Ezt azonban a kormányzat mostanáig sem tette meg.
Ha ez továbbra sem történik meg, őszre a DHK csak piaci alapon, drágábban tud hitelt szerezni. Szó van viszont arról is, hogy esetleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy 4,5 százalékos kamatozású, euróalapú kölcsönkeretét használják fel e célra (az MFB-nél állítólag 120 milliárd forintnyi ilyen "elfekvő" kölcsönösszeg van).
A tőkeigény pontos mértéke -- hangzott el a sajtótájékoztatón -- attól függ, hogy a 236 ezer érintett diák közül hányan, mikortól és mennyi kölcsönt igényelnek. A DHK megvizsgálja a nyilvános kötvénykibocsátás lehetőségét is.
A -- napokban az oktatási tárcától 570 millió forintért a Pb tulajdonába került -- DHK helyzetét könnyíti, hogy egy augusztus közepi kormányrendelet-módosítás szerint a hitelkamat megállapításánál csak a forrásköltséget kell figyelembe vennie. Nem kell számolnia a majdan nem fizető hallgatók kockázati prémiumával és a rendszer működési költségével. E költségvetési "felmentés" azonban egyelőre csak a 2002/2003-as tanév végéig szól.
Az igénylők jogosultságát első körben a posta elszámolóháza, majd -- az oktatási intézmények tanulmányi hivatalaival is egyeztetve -- a DHK ellenőrzi és hagyja jóvá.
A diákhiteleket a Pb folyósítja, amely minden érintett hallgatónak automatikusan folyószámlát nyit -- mondta el Hegedűs Gyula vezérigazgató.
A Pb rendkívüli kedvezményeket is felajánlott: a "diákszámla" megnyitása és a teljes (alapesetben ötéves) futamidő alatti vezetése ingyenes. A hallgatók költségmentesen egy-egy Visa Electron bankkártyát is kapnak, amivel ingyen vásárolhatnak bel- és külföldön. A plasztiklappal havi egy készpénzfelvétel is díjmentes bármelyik (azaz akár más banki) hazai ATM-ből vagy POS-terminálnál.
Hegedűs nem tudta megbecsülni, hogy a kedvezmények ez évben mekkora kiesést okozhatnak a Pb-nek. Szerinte viszont a bank jutalékainak növekedése (a diákok kártyás vásárlásai nyomán a kereskedők által fizetett POS-díjakkal) és általában az ügyfélszám emelkedése ellentételezi majd e veszteséget.
A Pb tervezi, hogy igény esetén kirendeltségeket telepít a nagyobb egyetemekre a gyorsabb folyósítás érdekében. A diákok igényelhetik azt is, hogy a kölcsönt a társaság rendszeresen más banki folyószámlára utalja tovább. Ezért viszont a pénzintézet költséget számít fel.
A Magyar Posta külön ablakokat állít "hadrendbe" a várhatóan nagyszámú hiteligénylés befogadására. A hallgatók csak személyesen, személyi, lakóhelyi és adóigazolványukat bemutatva adhatják be kérelmüket.