Nem okozott különösebb meglepetést a piacon a Mezőgép második negyedéves gyorsjelentése. A társaságot sem hagyta érintetlenül az autóipart érintő globális lassulás: az árbevétel ennek megfelelően alig bővült, a féléves értékesítés mindössze 9,5 százalékkal haladta meg a 2000. első félévit. Ennek meghatározó része a mezőgazdasági gépgyártásból származó 23,7 százalékos bevétel növekedésével magyarázható. Az autóipari divízió csupán 2,1 százalékos árbevétel-emelkedést tud felmutatni. A részleg gyengébb szereplése nem érte váratlanul a piacot, hiszen egy korábbi prezentáción a menedzsment már tájékoztatta a befektetőket arról, hogy a General Motors CVT-projektje és a TRW megrendelései néhány hónapot csúsznak majd.
Az árbevétel szerkezete is jelentős mértékben módosult, a korábbi hozzávetőleges 70/30 százalékról (autóipar/mezőgazdasági gépek) az idei első hat hónapban 61,4/38,6 százalékra tolódott el.
Költségoldalon a közvetlen tételeknél némi emelkedésről számolt be a társaság, ami részben a mezőgazdasági megrendelések változatosságával magyarázható, a sokféle termék ugyanis emelte a gyártási ráfordításokat. A közvetett költségeket ugyanakkor sikerült lejjebb szorítani, a fél év során az árbevétel 14,2 százalékát tették ki az egy évvel korábbi 15 százalékkal szemben.
Az üzemi eredmény az egész fél évet tekintve 38 százalékkal, 324 millió forintra nőtt ugyan, de az első negyedévhez viszonyítva ez csökkenést jelent.
A tavalyi év azonos időszakához képest megduplázódott a társaság finanszírozási költsége, a kamatkiadások 89 millióra nőttek, ami a végrehajtott beruházások forrásigényének következménye volt. A hitelállomány alakulása azonban kedvező tendenciát mutat, hiszen az első negyedévhez képest csökkent az idegen tőke nagysága a Mezőgépnél.
Az első hat hónap során 238,4 millió forintos mérleg szerinti eredményt produkált a cég, ami 2000 első fél évéhez mérten 25,8 százalékos emelkedést jelez.
A társaság menedzsmentje a második fél évben további eredménynövekedésre számít annak ellenére, hogy a Skyjack-projekt tervezett októberi beindulása még csak enyhe hatással lesz a cég idei teljesítményére.