Hosszú távú hitelszerződéseinek módosításáról egyezett meg a Mol hitelezőivel -- jelentette be tegnap az olajtársaság. Minderre azért volt szükség, mert a gázüzlet vesztesége lényegében eltüntette a Mol cash-flow-ját -- a cég korábban, a hitelek felvételekor nem számíthatott erre. A 2002 végéig érvényes új feltételek szerint a Mol -- az eddigi 50 bázispont körüli értékkel szemben -- 100 bázispontos kamatfelárat fizet, emellett egyszeri 10 bázispontos módosítási díj terheli. Utóbbi számszerűsítése az egyszerűbb feladat: mivel a Molnak féléves jelentése szerint 252 milliárd forintnyi hosszú lejáratú kötelezettsége volt, így ez 252 millióval rontja a jelen negyedév pénzügyi eredményét. A kamatprémium emelkedése a szakértői számítások szerint 1,7 milliárd forint körüli extra kiadást jelent a Mol számára a korábbi feltételekhez képest a jövő év végéig.
Ez ugyan mind a nem szabályozott üzletek eredményéhez, mind a gázüzlet veszteségéhez képest elenyészőnek számít, jól mutatja a bankok vélekedését: noha támogatják a Mol stratégiai terveit -- s persze jó üzletet jelent nekik az olajtársaság finanszírozása -- keményen megkérik mindennek az árát. Ettől függetlenül a lényeg mégiscsak az, hogy a Mol terjeszkedési tervei nincsenek veszélyben, amennyiben a társaság jó üzletet remél, annak finanszírozása előtt nem tornyosul pénzügyi akadály.
A PKN-csomag megvételének terve is éppen ilyen, s noha ez ügyben a döntést hétfőre ígérték, továbbra sem érkezett semmilyen információ. Sőt, nem hivatalos értesülések szerint a héten már nem is várható döntés. A szakértők figyelmeztetnek: ahogy telnek a napok, úgy nő az esélye annak, hogy a tranzakciót nem tudják lebonyolítani a lengyel választások előtt.