Az eddigi közepes befektetői Baa1-ről az elsőrendű A3-ra -- a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjére -- emelte az OTP Bank hosszú távú betéti besorolását a Moody''s Investors Service tegnap. A nemzetközi hitelminősítő által kiadott közlemény szerint az OTP pénzügyi erejének osztályzata C mínuszról C-re javul. Mindkét új besorolás kilátása stabil.
Az indoklás szerint a felminősítés a jó pénzügyi alapmutatók mellett tükrözi, hogy az OTP Bank sikerrel őrizte meg vezető helyzetét a magyar banki piacon.
A külföldi tulajdonú bankok által támasztott éles versenyben az OTP nemcsak a hagyományos banki tevékenységi körben őrizte meg meghatározó pozícióját, de erőteljesen jelen van már az olyan új termékek piacán is, mint a jelzálog-hitelezés, az alapkezelés és a biztosítás -- áll a ratingcég londoni irodájának közleményében.
Az OTP az elmúlt években nyereséges maradt, még az oroszországi válság idején is. A költséghatékonyság folyamatosan javul, a pénzügyi mutatók egészségesek, és ez a helyzet valószínűleg hosszú távon is fenntartható.
A Moody''s tavaly november 14-én emelte a szuverén magyar hosszú futamú devizaadósság besorolását az addigi Baa1-ről A3-ra. Másnap ugyanilyen szintre javította a Kereskedelmi és Hitel Bank, az ABN Amro (Magyar) Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank betéti besorolását is.
Akkor még azonban pozitív felülvizsgálat alatt hagyta az OTP Bank betéti és pénzügyierő-osztályzatát, mondván: az akkor tervezett Postabank-akvizíció kapcsán még vizsgálja a társaság mutatóit. A Moody''s tehát a Postabank-vásárlás meghiúsulása után az OTP szlovákiai terveit nem tartja számottevő veszélyforrásnak.