A másodvonalbeli magyar részvények immár két éve teljesítik alul a blue-chipeket, így magát a BUX-ot is, a folyamat azonban az utóbbi napokban szinte drámaivá fokozódott: egyre több közepes cég papírja kezdett zuhanórepülésbe. Tegnap törénelmi mélypontra esett az Antenna Hungária és a Synergon árfolyama, a Pick-részvényből pedig utoljára nyolc évvel ezelőtt, még a ''94-es árrobbanás előtt lehetett 2770 forintért bevásárolni. A Danubius utoljára az 1998-as orosz válság idején szakadt olyan mélyre, mint tegnap, a Zalakerámia, a Graboplast és a TVK pedig az 1999. tavaszi mérleghiány-problémák idején.
Éves mélypontra esett a Pannon-Flax is, a Rábát és az Inter-Európa Bankot pedig csak néhány százalék választja el ettől. Mélyponton vagy annak közelében tanyáznak az áramszolgáltatók is. Közös jellemző a siralmas likviditás, a vételi és eladási ajánlatok sokszor több százalékra állnak egymástól a könyvben.
Az igen gyenge teljesítményekre sokszor könnyű fundamentális magyarázatot találni, a Pick és a Synergon problémái közismertek, de eddig nem tudta a várakozásokat hozni a Graboplast és a Zalakerámia sem -- e két papírnál a fő tulajdonosokkal szembeni bizalmatlanság is szerepet játszhat. Az Antenna esésének felgyorsulása összefüggésben állhat a Vivendi első emberének hét eleji nyilatkozatával, mely szerint már nem vásárolnak külföldön. Fundamantálisan csak részben tartják indokolhatónak a szakértők például a Danubius áresését. Minden papírnál a legfőbb gond viszont a szűkülő likviditás: a külföldi vevők teljes hiánya, a hazaiak kiábrándulása, majd feltűnése az eladói oldalon.
A piac hatékonyságára utal ugyanakkor az, hogy a fundamentálisan erősnek nevezhető (a tőzsdei cégek közül a következő két évben várhatóan a legnagyobb eredménybővülést produkáló) NABI kitűnik társai közül -- igaz, csak azzal, hogy 4000 forint körüli árfolyamát már hosszú hónapok óta őrzi. A többnyire szintén vételre ajánlott Pannonplast ugyan lefelé csorgott az utóbbi napokban, de az elmúlt két nap már emelkedett, és járt 3400 forint felett is -- lényegében szintén kimaradt az elmúlt hónapok eséséből.