Egy nyári törvénymódosítás nyomán a lakástakarék-piac négy szereplője közül háromnak -- Otthon, Fundamenta, Lakáskassza-Wüstenrot -- a tulajdonosai szeptember--októberben egyenként fél-félmilliárd forinttal kényszerülnek megemelni a társaságok alaptőkéjét. Akad cég, ahol a lépést tulajdonosi érdekellentétek hátráltatják.
A ma 1,05 milliárdos alaptőkéjű Otthon Lakástakarék-pénztár szeptember közepén tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a konszolidált mérleg elfogadása mellett várhatóan a tőkeinjekció is szóba kerül. Ha ennek módjáról nem tudnak megegyezni, újabb közgyűlést hívnak össze -- tudatta a társaság.
Az Otthon 11,72 százalékát birtokoló Konzumbank világossá tette a tulajdonostársak előtt: nem vesz részt a tőkeemelésben. Gerhardt Ferenc, a Konzumbank vezérigazgatója lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: részesedésük az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a cégben, amelynek irányításába nem is tudnak beleszólni. Így felajánlották a többségi tulajdonos S-Bausparkassénak és Erste BankHungary nek, hogy olcsó áron -- névérték mínusz a Konzumbank által az Otthonra már megképzett céltartalék -- eladják részvényeiket. (A banki tartalék mértéke nem ismert.)
A tulajdonosok várhatóan ismét a Konzumbank nélkül emelnek majd tőkét a lakástakarékban -- reagált Kisbenedek Péter, az Erste vezérigazgatója. Hozzátette: ősszel megvizsgálják az Otthon struktúrájának átalakítását (úgy tudni, ez a banki értékesítés megerősítését jelentheti).
A szeptember 14-i közgyűlésen 500 millió forintos tőkeemelésről határozhatnak a Lakáskassza-Wüstenrot Lakástakarék-pénztár tulajdonosai is (a társaság a német és osztrák Wüstenrot cég 51 százalékos többségi tulajdonában van). Az injekció módja ázsiós tőkeemelés vagy az eredménytartalékba való befizetés lehet -- tudtuk meg.
A Lakáskassza jegyzett tőkéje ugyan már ma is 1,6 milliárd forint (tehát az ez évi minimum fölött van), de 1,2 milliárdos saját és szavatolótőkéje még 300 millióval a "küszöb" alatt marad.
Az (ősz derekán a Raiffeisen Bank volt Váci utcai székházába költözködő) Fundamenta Lakástakarék várhatóan októberi közgyűlésén dönt arról, hogy jelenlegi 1 milliárdos jegyzett tőkéjét a törvényi szintnek megfelelőre emeli -- közölte a társaság.
A hazai lakástakarékok közül egyedül az OTP Ltp. tőkehelyzete rendeződött már. Mint Vizy Julianna gazdasági igazgatótól megtudtuk, az idén májusban az eredménytartalékból tudták önállóan 1 milliárdról 1,5 milliárdra emelni alaptőkéjüket. Az OTP Ltp. ugyanis tavaly 953 millió forint adózás előtti és 780 milliós adózott eredménnyel zárt.
Úgy tűnik, ugyanígy sikerülhet majd teljesíteni a jövő évi tőkeszintet is, hiszen 2001 júniusáig 908 millió forint adózás előtti és 745 milliós számított adózott profitot értek el.
A tőkerendezés egyébként ebben a szektorban azért vált szükségessé, mert a júniusban elfogadott pénzügyi törvénycsomag úgy módosította a lakástakarék-törvényt, hogy a piac szereplőinek év végéig 1,5 milliárdos, 2002-re 2 milliárdos jegyzett tőkét kell elérniük. Utóbbi szám magasabb az Európai Unió egyik irányelvében a lakástakarékokra megszabott 5 millió eurós alsó limitnél. A hazai "felfelé kerekítést" a törvényalkotók azzal magyarázták: így biztonságosabb a takarékok működése, másrészt a tőkeszintet a bankokéval is összhangba kellett hozni.