Öt csalódást keltő gyorsjelentés után a Matáv végre kellemes meglepetést okozott negyedéves számival: a 27 milliárdot meghaladó nettó eredmény közel kétmilliárd forinttal magasabb a konszenzusos várakozásnál.
A vezetékes szegmensben érdemleges változás nem történt az elmúlt negyedévekben egyértelművé váló trendet tekintve: a vonalszám csökkenése mellett a szegmens bevételei is mérséklődtek. Felgyorsult a belföldi forgalmi bevételek csökkenése, és a bekapcsolási és előfizetői díjak elmúlt év hasonló időszakához viszonyított 14 százalékos növekedése sem túl fényes a februári, 30 százalékos áremelés fényében. Különösen szembetűnő a nemzetközi forgalmi bevételek zuhanása: az első negyévben regisztrált 9,3 milliárd után márciustól júniusig csak 8,3 milliárd forint folyt be. A vezetékes szegmens féléves működési eredménye közel a harmadával csökkent, a tavalyi 45 milliárd forint után csak 30 milliárd lett. Ennek fő oka a működési költségek elszabadulása volt: a gyorsjelentés ezt az áprilisi béremelésekkel, a megemelkedett mobilforgalom miatti nagyobb kifizetésekkel, a megemelkedett alvállalkozói díjakkal, illetve a magasabb helyi adókkal indokolja.
A Matáv befektetői megítélésében ugyanakkor ma már egyértelműen a mobilszegmens teljesítménye a legfontosabb, s itt a társaság inkább kellemes meglepetéssel szolgált. A mobilbevételek a várakozásoknál nagyobb mértékben nőttek az előző negyévhez képest, megközelítették a 35 milliárd forintot. A tarifák átlagban 8 százalékos csökkenése miatt a növekedés kizárólag az új előfizetőknek köszönhető: a Westel-ügyfelek száma átlépte a kétmilliót, a Westel 0660 pedig "csak" hatezer előfizetőt veszített. (Igaz, egy év alatt csaknem 40 százalékkal csökkent számuk, a mostani 60 ezerre.) A pre-padid kártyás előfizetők aránya a március végi 57 százalékról 60 százalékra nőtt, amire számítani lehetett. Kedvező hír ugyanakkor, hogy a pesszimista várakozásokkal ellentétben az egy Westel-előfizetőre jutó havi árbevétel az első negyedévben tapasztalt zuhanás után nem csökkent tovább: 7000 forint felett maradt. Ehhez az kellett, hogy az egy előfizetőre jutó havi forgalom az első negyedévben regisztrált 148 percről 150 percre emelkedjen. (Egy éve még 187 perc volt.) A Westel a szoros piaci versenyben stabilan őrzi 50 százalék feletti részesedését a piacon.
A mobilszegmens működési eredménye az első fél évben 25 százalékkal nőtt, a költségnövekedés is majdnem lépést tudott tartani a bevételek bővülésével. Pozitív fejlemény az is, hogy az eladott áruk beszerzési értéke az előző két negyedév kiugró értékei után végre számottevően csökkent. A Westelek EBITDA-marginja az első fél évben már kis híján elérte a 37 százalékot.
A nagyrészt a MakTelt jelentő nemzetközi szegmens is várakozás feletti eredményt ért el, az első fél évben 27,1 milliárd forintos bevétel mellett az EBITDA-ráta meghaladta az 50 százalékot. A MakTel bevételeinek 25 százaléka származik nemzetközi forgalomból, ami arra utal: a polgárháborús helyzet okozta országkockázat-növekedés mellett a helyi távközlési szolgáltatónak jó üzlet volt az oszág területére nagy számban érkező külföldiek kiszolgálása. A MakTel 6 milliárd forinttal járult hozzá a Matáv konszolidált adózott eredményéhez, ebből azonban 4 milliárd a kisebbségi tulajdonosokhoz kerül.
Csoportszinten a Matáv árbevétele a második negyedévben megközelítette a 135 milliárd forintot, az EBITDA-margin pedig ismét a társaság célkitűzését jelentő 42 százalék fölé került. Az első negyedévhez képest 16 milliárd forinttal növekvő adózott eredményből 12 milliárd azonban a devizahiteleken elért árfolyamnyereségnek, azaz a sávszélesítést követő forinterősödésnek köszönhető. A 37 milliárdos adózott eredményből már közel 10 milliárd jut a Westel révén a Deutsche Telekomra és a többi MakTel-tulajdonosra, a nettó eredmény így 27 milliárd forint lett.
A Matáv negyedéves számai alapján egyértelműnek látszik, hogy a részvény elmúlt hetekben tapasztalt áresése erősen eltúlzott volt, emiatt nem is keltett meglepetést a tegnapi újabb emelkedés. Az a tény ugyanakkor, hogy a társaság -- a nyugati szektortársak többségével ellentétben -- valószínűleg képes hozni saját terveit, önmagában kevés lehet egy jelentősebb áremelkedéshez.